Modni nastupi Josipa Broza Tita: Pazio je i na etiketu

Dok se na političkom nivou govorilo o "radničkoj" državi i socijalizmu, Tito je u svojim nastupima itekako pazio na "etiketu" i građanska pravila dobrog odijevanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 11:38h

Nakon raspada Jugoslavije je i u Beogradu Tito praktično nestao iz javnosti. Ali nova izložba u bivšem Titovom, sada Muzeju Jugoslavije pobudila je veliku pažnju i uspomene na navodne "Zlatne godine" Jugoslavije.

Izložba se i zove "The Gold Album", ali ona nije posvećena političkim nastupima, nego - gotovo savršenim modnim nastupima Josipa Broza i njegove supruge Jovanke.

Izložbu je priredio Momo Cvijović koji je pregledao arhiv fotografija jugoslavenskog vođe u kojem je preko 150 hiljada fotografija, ali publici je predstavio samo mali dio javnih nastupa Tita i Jovanke od 1952. do 1968.

Dok se na političkom nivou govorilo o "radničkoj" državi i socijalizmu, Tito je u svojim nastupima itekako pazio na "etiketu"

Cvijović je oduševljen upravo tim razdobljem bivše zajedničke države: "Da, to je bilo Zlatno doba. Ako zamislimo Jugoslaviju kao živo biće koje je živjelo do raspada 1991., onda su najbolje i najzrelije godine bile pedesete i šezdesete. Mnogi istraživači, istoričari, publicisti takođe smatraju da su to bile najbolje godine."

Bijele rukavice i dijamantni prsten u radničkoj državi

Dok se na političkom nivou govorilo o "radničkoj" državi i socijalizmu, Tito je u svojim nastupima itekako pazio na "etiketu" i građanska pravila dobrog odijevanja. Beogradski modni stilista Ašok Murti je svakako impresioniran nastupima i Tita i Jovanke: "To je bilo najsrećnije razdoblje ne samo zemlje, nego i možda najsrećnije razdoblje njihovog privatnog života i odnosa. I to se vidi na tim fotografijama."

Muzej smješten pored Kuće cvijeća i Titovog groba u kojem su u socijalizmu još bile izložene štafete i relikti radničke države, na ovoj izložbi se pretvorio u sjećanje na "lifestyle" pedesetih i šezdesetih, uz fotografije, filmove i muziku vremena kada se Tito, uz svoju životnu saputnicu, besprijekorno odjeven družio sa političarima, glumcima i poznatim osobama.

"Svakim danom sve više napredujemo"

Beogradski stilista ukazuje kako bi te fotografije lako mogle dolaziti i sa stranica nekakvog modnog časopisa tog vremena: "Tu se vidi nepogrešiv smisao za detalj. Zlatno pravilo dobrog stila jeste da svojom pojavom izbjegavate dvije stvari: da budete zasjenjeni svojim sagovornikom ili da vi bacite svojeg sagovornika u sjenku.

Ako pogledate ove fotografije onda se vidi da su ta suprotna pravila savršeno uravnotežena. Štoviše, Jovanka je čak za nijansu bolja nego Tito. Ali njih dvoje zajedno su na fotografijama kao magneti koji svu energiju privlače na sebe."

Kao i Tito na fotografijama, tako je i ova izložba u Beogradu privukla prilično energije i povratila sjećanja na jugoslavenskog vođu

Kao i Tito na fotografijama, tako je i ova izložba u Beogradu privukla prilično energije i povratila sjećanja na jugoslavenskog vođu, tim više što za vrijeme Miloševića, Tito i njegovo doba nije bila poželjna tema u srbijanskim medijima.

Ali i bivši Miloševićev ministar vanjskih poslova, Živadin Jovanović mora priznati kako i u Srbiji ima još mnogo onih koji ne mogu da prežale raspad Jugoslavije: "Ono što se računa nije životni standard koji tada nije bio osobito visok, nego ono što je najvažnije je bio taj osjećaj da će biti bolje, utisak i ekonomskog i društvenog napretka u tadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Vladao je optimizam, za razliku od pesimizma koji se danas osjeća."

Bonus video: