Astronomi pronašli najstariju vodenu masu u svemiru

Ovo može zvučati luckasto ali ovaj oblak je pet puta topliji i do 100 puta gušći nego u tipičnim galaksijama poput Mliječnog puta, kažu naučnici
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 16:39h

Astronomi su pronašli najveću i najstariju masu vode u svemiru, piše sajt Lajv Sajns.

Naučnici procjenjuju da je masivni vodeni oblak star oko 12 milijardi godina, kao i da je zapremina vode veća 14 "triliona puta" nego ukupna količina vode na Zemlji.

Oblak vodene pare okružuje super masivnu crnu rupu, zvanu kvazar, koja je udaljena od Zemlje dvanaest milijardi svjetlosnih godina.

Istraživanje je pokazalo da je voda prusutna u svemiru tokom čitavog njegovog postojanja.

"Ovo otkriće, takoreći, detektuje vodu milijardu godina bliže Velikom prasku. To je bliže nego bilo koje drugo otkriće", kaže Alberto Bolato sa Univerziteta u Merilendu.

Kvazari su najsvjetliji i najmoćniji objekti sa najviše energije u univerzumu.

Kvazar je nebesko tijelo koji prividno izgleda kao obična zvijezda s vrlo izraženim pomakom prema crvenom dijelu spektra

Kvazar je nebesko tijelo koji prividno izgleda kao obična zvijezda s vrlo izraženim pomakom prema crvenom dijelu spektra.

Smatra se da su u pitanju jezgra aktivnih galaksija ranog svemira.

Kosmološkim proračunima se utvrdilo da najstariji kvazari po vremenu nastanka odgovaraju vremenu početka formiranja galaksija.

Pokreću ih ogromne crne rupe koje "usisavaju" okolni gas i prašinu i pritom ispušta ogromne količine energije.

Tim naučnika je posmatrao posebni kvazar zvani "APM 08279+5255", koji obezbjeđuje crnu rupu mnogo masivniju od Sunca i proizvodi mnogo više energije.

Astronomi koriste dva različita teleskopa, jedan na Havajima i jedan u Kaliforniji kako bi detektovali vodenu paru oko kvazara.

"Ovo je još jedan dokaz da je voda prisutna u svemiru i to u njegovom najranijem periodu", kaže naučnik Met Bradford iz labaratorije NASE u Kaliforniji.

Vodeni oblak ima temperaturu -53 stepeni Celzijusa i gustina je 300 milijardi puta manja od Zemljine atmosfere.

Ovo može zvučati luckasto ali ovaj oblak je pet puta topliji i do 100 puta gušći nego u tipičnim galaksijama poput Mliječnog puta, kažu naučnici.

Vodeni oblak ima temperaturu -53 stepeni Celzijusa i gustina je 300 milijardi puta manja od Zemljine atmosfere

Ovaj oblak pruža više informacija o kvazarima i ranom svemiru nego što se u početku mislilo.

Mjerenje vodene pare, kao i nekih molekula kao što je karbon-monoksid ukazuje da tu ima dovoljno gasa da "nahrani" crnu rupu dok ne postane šest puta veća.

Desilo se to ili ne, naučnicima je nejasno kako gas uspijeva da kondezira u zvijezdu ili bude izbačen iz kvazara.

Ova publikacija je objavljena u svjetskom časopisu "Astrophysical Journal Letters".

Galerija

Bonus video: