Vilijam i Kejt na izložbi o ratu u bivšoj Jugoslaviji

Izložba se sastoji od četrdeset fotografija čiji je autor britanski fotograf Nik Danziger, a autor pratećeg teksta Kanađanin Rori Meklin.
0 komentar(a)
princ Vilijam, Kejt Midlton, Foto: Rojters
princ Vilijam, Kejt Midlton, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.07.2011. 08:43h

Britanski princ Vilijam i princeza Kejt u sklopu svoje posjete Kanadi vidjeli su izložbu fotografija "Nestali životi" (Missing Lives) o porodicama koje su preživjele rat na prostoru bivše Jugoslavije

Izložba se sastoji od četrdeset fotografija čiji je autor britanski fotograf Nik Danziger, a autor pratećeg teksta Kanađanin Rori Meklin.

Na izložbi, kao i u istoimenoj knjizi, njih dvojica su slikom i rečju dokumentovali potresne priče o petnaest porodica koje su izgubile najrođenije članove tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji 1990-ih godina.

"Premda su lična iskustva predstavljena na ovoj izložbi samo majušni dio neizmerne tragedije, ona pružaju nevjerovatan uvid za osjećaj gubitka onih koji pate",izjavio je generalni direktor Kanadskog ratnog muzeja Mark O' Nil prilikom posjete Vilijama i Kejt.

U zvaničnoj posjeti Kanadi

Jedna od priča je i ona o Mili Janković, rođenoj kao Senada Bećirović, čiju su majku i sestru ubila četvorica pripadnika srpske paravojske, ali su poštedjeli tada petnaestomesečnu bebu koju je jedan od njih odnio svojoj majci.

Djevojčicu je kasnije usvojio bračni par Janković iz Beograda, a tek nedavno je otkriveno da je Milin otac živ i nastanjen u Njemačkoj. Mila, danas punoletna djevojka, odlučila je da živi u Sarajevu.

Izložba i knjiga "Nestali životi" realizovani su u saradnji sa Međunarodnim crvenim krstom. Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta prošle godine bilo je prijavljeno gotovo 35.000 lica nestalih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, od kojih više od 22.000 u vezi sa ratom u BiH (1992-1995).

Izložbu "Nestali životi" već je vidjela publika u Beogradu, Sarajevu, Prištini, Banja luci, Zagrebu, Strazburu, Briselu i Bernu. U Vojnom muzeju u Otavi na programu je do 5. septembra odakle se seli u Vašington.

Inače, britanski prinčevski par je u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti Kanadi koja je počela 1. jula.

Bonus video: