Pogledajte: Od karata pravi zamak visok nekoliko metara

Vjerovatno bi se rijetko ko usudio da nakon sati i sati provedenih u slaganju demolira ovu konstrukciju. Međutim, to nije stav i 37godišnjeg umjetnika
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2011. 10:45h

Ove kule su spremne da bilo koji kralj i kraljica uživaju u njima, doduše u dvodimenzionalnom svijetu, piše Dejli mejl.

Intrigantne slike predstavljaju ručni rad majstora po imenu Brajan Berg koji tvrdi da je najbolji slagač karata na svijetu.

Brajan je napravio brojne konstrukcije koje prosto mame dah.

Slaganjem karata počeo je da se bavi kao osmogodišnjak, a danas drži svjetski rekord izgradivši 26spratnu zgradu od karata u Teksasu.

"Karte su moj vid umjetnosti. Većinu vremena one uspiju da stoje a da se ne sruše" kaže 37godišnji Berg i dodaje: "Vodim računa o geometriji. Sve karte imaju težinu, čvrste su i stabilne."

Berg, obučeni arhitekta sa Harvarda, unapređuje svoje umijeće već 30 godina i što je najsmješnije - sam sebi je nekoliko puta obarao rekord.

"Imam različite tehnike koje mi pomažu kada radim. Nikako ne postavljam karte nasumično. Na primjer, pratim određenu tehniku koja me vodi do mog vizuelnog ili strukturnog cilja" objašnjava Berg.

Sve karte se postavljaju pod pravim uglom na način da jedna drugoj spriječavaju pad ili savijanje.

"Moram da naglasim da moje konstrukcije mogu same da stoje. Nije im potreban podupirač ili recimo lijepak" naglašava Berk.

Vjerovatno bi se rijetko ko usudio da nakon sati i sati provedenih u slaganju demolira ovu konstrukciju. Međutim, to nije stav i 37godišnjeg umjetnika.

"Obožavam kad sve porušim. Ja to posmatram kao dio kreativnog procesa. Zaista je zabavno kada gledate sve te zgrade kako se odjednom ruše i prave mali potres" kaže Brajan.

"Vi zapravo mnogo možete da naučite o fizici upravo gledajući demoliranje" objasnio je Brajan.

Galerija

Bonus video: