Vrane mogu da razlikuju ljudske likove

Naučnici su koristili maske dok su hvatali i puštali vrane, a pet godina kasnije pokazalo se kako su vrane prepoznale maske i upozorile jato na neprijatelja
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2011. 13:43h

Vrane imaju odličnu memoriju i mogu da razlikuju prijateljska od neprijateljskih ljudskih lica, nakon čega će upozoriti ostale u jatu, pokazalo je istraživanje.

Iako zvuči nevjerovatno kada se kaže da su vrane pametne kao šimpanze, posljednja studija američkih istraživača pokazala je da je ta tvrdnja istinita, s obzirom da vrana pamti lice čovjeka koji je pokušao da joj nanese zlo i do pet godina. Ljekar Džon Marzluf, sa Univerziteta u Vašingtonu, koji je učestvovao u ovoj studiji, izjavio je kako su vrane zaista mnogo pametne, prenose u srijedu agencije. "Naši nalazi svjedoče da su vrane pametne ptice i da po kognitivnom razvoju mogu da stanu rame uz rame sa čovjekovim precima", izjavio je on. Naučnici su koristili maske dok su hvatali i puštali vrane, a pet godina kasnije pokazalo se kako su vrane prepoznale maske i upozorile jato na neprijatelja.

Bonus video: