Naučnici otkrili da je temperatura dinosaurusa ista kao čovjekova

"To je kao da ste u stanju da stavite toplomjer u usta životinje koja je živjela prije 150 biliona godina", kaže Robert Igl sa Univerziteta Kalifornija.
0 komentar(a)
dinosaurus, Foto: Djc.com
dinosaurus, Foto: Djc.com
Ažurirano: 26.06.2011. 19:30h

Naučnici su uspjeli da pronađu način da izmjere temperaturu dinosaurusa što se smatralo gotovo nemogućim, piše "Science World".

Oni su došli do podataka da je njihova tjelesna temperatura vrlo slična sisarima, da su u stanju da je psihološki regulišu.

Lisa Bouš, direktorica Nacionalne naučne fondacije za zeljane nauke kaže da ovi rezultati pomjeraju naše znanje o dinosauruskoj ekologiji i smrti.

Naučnici su istraživali zubnu gleđ jednog od najstarijeg dinosaurusa koji je ikada bivstvovao na zemlji.

"To je kao da ste u stanju da stavite toplomjer u usta životinje koja je živjela prije 150 biliona godina", kaže Robert Igl sa Univerziteta Kalifornija.

Mjerili su koncetraciju izotopa i različite hemijske elemente.

"Niko nije probao da mjeri njihovu temperaturu. To daje totalno drugačiju perspektivu", kaže Igl.

Istraživanje je pokazalo da su dinosaurusi zapravo toplokrvna bića.

“Naša analiza nam dopušta da odbacimo teoriju po kojoj su dinosaurusi bili hladnokrvne životinje, poput krokodila, na primjer. To, međutim, ne znači da su ovi veliki dinosaurusi imali ubrzani metabolizam kao sisari i ptice. Moguće je da su bili "gigantotermi" i da su zadržavali toplotu zahvaljujući tome što su bili veliki”, naveo je on.

Naime, velika tjelesna masa lakše održava konstantnu temperaturu, objasnio je koautor studije Tomas Tetken sa Univerziteta u Bonu.

Istraživanje je sporvedeno nad sauropodima, najvećim dinosaurusima, a tako velike životinje mogu da zadrže tjelesnu toplotu uprkos relativno sporom metabolizmu.

Brahiosaur je težio oko 40, a Kamarasaurus oko 15 tona.

Bonus video: