Psi mogu da prepoznaju izraz lica kao što je ljudski osmijeh

Istraživači navode da psi nisu rođeni sa tim sposobnostima, već da oni uče da povezuju određene izraze lica vlasnika sa nagradom ili kaznom.
0 komentar(a)
pas, kućni ljubimac, Foto: Shutterstock.com
pas, kućni ljubimac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 26.06.2011. 13:14h

Mi nismo u mogućnosti da mašemo repom, ali to ne znači da psi ne znaju da prepoznaju kada smo sretni.

Čovjekov najbolji prijatelj, pas, toliko je posvećen da su te životinje naučile da prepoznaju osmijeh, čak i na licima potpunih stranaca, rezultat je istraživanja japanskih naučnika.

Psi imaju urođenu sposobnost da prepoznaju šta misle drugi psi, ali su vremenom naučili da tumače i lica potpuno različitih vrsta - ljudi.

Istraživači sa Univerziteta Azabu, u Japanu, radili su sa pet pasa, dajući im fotografije njihovih vlasnika, na kojima su, na pojedinim, oni nasmijani, i fotografije na kojima imaju neutralne izraze lica.

Ovi kućni ljubimci su obučeni da njuškom dotaknu fotografiju na kojoj je vlasnik nasmijan i da ne diraju onu na kojoj je izraz lica vlasnika neutralan.

Nakon toga, psima su pokazali fotografije na kojima su potpuni stranci.

Kada bi im pokazivali fotografije vlasnika ili stranaca koji su istog pola kao vlasnik, psi bi izabrali one fotografije na kojima su ljudi nasmijani.

Istraživači su zaključili da psi mogu da registruju očigledne razlike između lica koje je nasmijano i onog koje to nije.

Istraživači navode da psi nisu rođeni sa tim sposobnostima, već da oni uče da povezuju određene izraze lica vlasnika sa nagradom ili kaznom.

Sposobnost da nauče da razlikuju ljudske izraze lica psima je od velike pomoći u prilagođavanju ljudskom društvu, navode istraživači.

Ali, i ta sposobnost ima svoje granice. Kada su istraživači zamijenili pol osoba na fotografijama, njihova sposobnost prepoznavanja osmjeha je oslabila.

Bonus video: