Salem - nešto više od grada vještica

Cio grad od 41.000 duša toliko se identifikovao sa svojom vještičijom istorijom da logoi sa vješticama koje lete krase policijska kola i uniforme vatrogasaca.
158 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2011. 09:27h

Salem - čak i samo ime grada asocira na vještice. Vještice koje su obješene na zloglasnim suđenjima 1692. godine, vještičije kuće i klike, Muzej vještica i Muzej vještičijih pećina.

Cio grad od 41.000 duša toliko se identifikovao sa svojom vještičijom istorijom da logoi sa vješticama koje lete krase policijska kola i uniforme vatrogasaca. Maskota salemske srednje škole je - , gle čuda, vještica.

Moderna vještičija zajednica bavi se vještičarenjem a čak imaju i sektor za odnose sa javnošću - Biro za edukaciju vještica.

Turisti u gomilama posjećuju grad u vrijeme proslave Noći vještica koja traje cio oktobar.

Vještac Kristijan Dej u slabo osvjetljenoj sobi naplaćuje posjetiocima 65 dolara za polusatnu seansu gledanja u kristalnu kuglu. U obližnjem tržnom centru, vampir obučen u crno, sa bijelim licem i lažnom krvlju oko usana stoji pored mrtvačkog sanduka i plaši posjetioce.

Ovo su tipični momenti iz turističke ponude ove luke u Masačusetsu. Ali salemski oci žele da ponude posjetiocima i nešto više od ''vještičarenja“ i nadaju se da će muzeji, lepi sutoni, istorijska arhitektura i bogata pomorska istorija ohrabriti posjetioce da provedu više vremena u njihovom gradu.

Procjenjuje se da turisti koji dođu na jedan dan u Salemu potroše 90 dolara, a oni koji prespavaju 210 dolara. S obzirom da se od turizma godišnje u Salemu zaradi 99 miliona dolara i da on predstavlja glavnu industriju grada, zvaničnici svim silama pokušavaju da povećaju zaradu.

Kako prenosi Rojters, ovo nije prvi put da Salem pokušava da promijeni svoj imidž. Prije nekoliko godina gradski zvaničnici nisu mogli da se dogovore da li da naglasak stave na vještičarenje ili na pomorsku istoriju grada pa je cio poduhvat neslavno propao.

Salem je jedna od najznačajnijih luka na američkom tlu. Grad je 1626. godine osnovala grupa ribara, a ime je dobio po hebrejskoj reči za mir ''šalom“.

Tokom revolucije u Americi, Salem je postao centar zvaničnog oblika piraterije gdje su kapetani privatnih brodova zapljenjivali britanska trgovačka plovila i konfiskovali tovar. To je dovelo do porasta broja bogatih mornara koji su gradili lijepe kuće u ulicama Kestena, Feredalnoj i Glavnoj.

Salem je vremenom postao najprometnija luka sa brodovima koji su odlazili na egzotične lokacije i vraćali se sa začinima, umetničkim predmetima i suvenirima koji su sada smješteni u Muzeju Pibodi.

''Jedan od problema ovdje je što je vještičija industrija uglavnom sezonski posao“, rekao je portparol muzeja Pibodi, Džej Fini.

''U stvari, Salem proslavlja Noć vještica gotovo cio mjesec i tada 100.000 ljudi dodje. Ali šta se dešava ostatak godine? Potrebno je restoranima, muzejima i drugom ponudom ljudima pokazati da je Salem mnogo više od vještica“, dodao je on.

Kako bi proširili ponudu, zvaničnici su investirali 200 miliona dolara u renoviranje Pibodi muzeja, što je dovelo do toga da ovaj muzej godišnje poseti između 200.000 i 300.000 ljudi, što je opet dovelo do otvaranja novih restorana, radnji, hotelčića u centru Salema.

Posjetioci i dalje dolaze u Salem da bi kupovali u radnjama za vještice, istraživali mračnu stranu ljudske prirode ali se mnogi iznenade kada shvate da ova luka može da ponudi i bogatu istoriju koja nema veze sa ozloglašenim lovom na vještice iz 17. vijeka.

Bonus video: