Jedina preostala fotografija Bilija Kida plaćena 2 miliona USD

Volim Divlji zapad i planiram da u njemu uživam i to zadovoljstvo podijelim sa drugima, prikazujući eksponate koje posjedujem u više malih muzeja
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2011. 08:00h

Očekivali su 400.000, ali onda je na aukciju koja je održana u jednoj aukcijskoj kući u Denveru, došao milijarder Vilijam Koš i platio ni manje , ni više, nego 2 miliona USD za jedinu preostalu autentičnu fotografiju legendardnog Bilija Kida,

Koš (71), osnivač kompanije Oxbow Carbon, "težak" je oko 3,5 milijarde USD i već ima zavidnu kolekciju predmeta Divljeg zapada.

Bili Kid (Billy the Kid), čije je pravo ime Henri Mekkarti, poznat po pseudonimima Henri Antrim i Vilijam Harison Boni, bio je američki odmetnik 19. vijeka i učesnik u stočarskom ratu okruga Linkoln. Legenda kaže da je ubio ukupno 21 čovjeka - po jednog za svaku godinu svog života. Istorijske činjenice su više naklonjene podatku da ih je ubio 9. Navodno, sam je ubio četvoro, a uz pomoć drugih, 5 ljudi.

Rođen je u Njujorku, 1859, a umro 1881, kada ga je ubio šerif Patrik Garet. O njegovom životu je malo toga poznato, a u legendu je ušao kada je Garet, godinu nakon što ga je ubio, objavio senzacionalnu biografiju "Authentic Life of Billy, the Kid".

Postala je vrlo popularna i od Bilija Kida stvorila najpoznatiju i figuru koja je najveći simbol Divljeg zapada.

Bili Kid je najčešće opisivan, ne kao hladnokrvni ubica, već kao mladić koji je živio u nasilnom svijetu, u kojem je spoznao šta znači živjeti između života i smrti. Bio je pravi majstor sa revolverima, koje je, pred prijateljima, držeći po jedan u svakoj ruci, često znao da zavrti.

Opisuju kao ga dobroćudnog i velikodušnog, ali ga je u smrt odvelo njegovo nepromišljeno ponašanje i stav "nikad me nećete uhvatiti".

"Volim Divlji zapad i planiram da u njemu uživam i to zadovoljstvo podijelim sa drugima, prikazujući eksponate koje posjedujem u više malih muzeja", kazao je za Denver Post Vilijam Koš koji je kupio jedinu preostalu fotografiju Bilija Kida.

Fotografija koju je platio 2 miliona USD snimljena je ispred salona u Fort Sumneru, u Novom Meksiku, kada je Bili Kid, kako se procjenjuje, imao 18 godina.

Snimljena 1879, 132 godine kasnije, fotografija je postala jedna od najprepoznatljivijih sa američkog Divljeg zapada. Očekivalo se da će dostići cijenu između 300.000 i 400.000 USD, ali je cijena dramatično skočila za samo dva minuta, nakon što je Koš počeo da daje ponude na aukciji.

Bonus video: