Galijano kaže da se ne sjeća uvreda jer je bio na tabletama i alkoholu

Mršaviji nego ranije, sa prepoznatljivim brčićima, dugom kosom i u kožnim pantalonama, slušao je sudiju dok je čitao optužnicu i citirao izjave zbog kojih je tužen
0 komentar(a)
Galijano, Foto: Zimbio
Galijano, Foto: Zimbio
Ažurirano: 23.06.2011. 10:24h

Na suđenju Džonu Galijanu (50), koji je optužen za teške antisemitske uvrede, tužiteljka je zatražila da isplati 10.000 eura odštete zbog antisemitskih uvreda koje je u februaru uputio nepoznatom paru u pariskom restoranu, a slavni kreator je priznao zavisnost od alkohola, tableta za spavanje i tableta za smirenje.

Tužiteljka En de Fontet je izjavila da je za svakog klujenta tražila odštetu u iznosu od 5.000 eura. Kazna zatvora nije zatražena, suđenje je trajalo oko sedam sati, a konačno izricanje presude zakazano je za 8. septembar.

“Trostruki sam zavisnik od alkohola pilula za spavanje i valijuma”

Galijanova odbrana se zasnivala na tezi da zbog tableta i alkohola nije znao šta priča kada je u restoranu izvrijeđao dvije osobe za susjednim stolom, a njegove antisemitske uvrede zabilježila je video-kamera. Dizajner tvrdi da je bio van kontrole toliko da se čak ni ne sjeća incidenta.

Mršaviji nego ranije, sa prepoznatljivim brčićima, dugom kosom i u kožnim pantalonama, slušao je sudiju dok je čitao optužnicu i citirao izjave zbog kojih je tužen uključujući “prljava jevrejska faco”, “je*eno azijsko kopile, ubiću te” i “je*ena, odvratna jevrejska ku*ko”.

Upitan da li se sjeća ovih uvreda, Galijano je kazao: “Ne baš najbolje... Ničega se ne sjećam”. Zatim je dodao: “Trostruki sam zavisnik od alkohola pilula za spavanje i valijuma”.

Kasnije se izvino zbog svog ponašanja: “Želim da se izvinim, ako je moje ponašenje izazvalo toliko patnje... žrtvama, sudu. Uvijek sam osuđivao rasizam i antisemitizam u svim oblicima”.

Posle uspjeha slijedi pad

Naveo je da je počeo “periodično” da pije 2007. kada je njegova karijera bila u usponu. Pritisak je rastao tokom finansijske krize kada je od bankrota pokušao da se spasi sa nekoliko novih kolekcija.

“Nakon svakog uspjeha, uslijedio je pad i piće bi mi pomagalo da pobjegnem od stvarnosti”, kazao je, prenosi Rojters.

Zbog zahtjevnog posla u Dioru počeo je, kako je ispričao, da uzima tablete za spavanje kako bi mogao da zaspi, a zatim i tablete za smirenje.

Upitan zašto, kada je uhapšen nakon incidenta, policiji nije kazao da je zavisnik, on je rekao: “Nijesam prihvatao tu činjenicu. Tada sam još bio na tabletama i alkoholu”

Jedan od svjedoka, kustos muzeja Žeraldin Blok, koja je bila u blizini Galijana sporne večeri u La Perle baru, kazala je da je riječ “jevrej” čula bar 30 puta. Konobar je svjedočio da nije čuo ništa slično.

Advokat Blokove je kazao da će i ona tražiti odštetu u simboličnom iznosu od jenog eura, kao i da presuda bude objavljena u modnim magazinima, Elle i Vogue, te u francuskom dnevniku Le Figaro. Dodao je da njegova klijentkinja želi jedino da javnost bide svjesna šta je Galijano uradio.

Galijanov advokat Orlin Hamel će pozvati toksikologa da posvjedoči da je dizajner bio bolestan, odnosno neuračunjljiv.

U martu otpušten iz Diora, Galijano je dva mjeseca proveo u Arizoni na detoksikaciji. Sudiju je kazao da se "još oporavlja", ali da se "osjeća mnogo bolje".

Bonus video: