Šta možemo da naučimo od najboljeg čovjekovog prijatelja

On ne smatra da su psi sposobni da osjete krivicu, ali zato mogu da prepoznaju kada je njihov vlasnik nervozan ili nezadovoljan
50 pregleda 0 komentar(a)
pas, Foto: Art.com
pas, Foto: Art.com
Ažurirano: 18.06.2011. 09:14h

Istina je da balave i ostavljaju dlake na trosjedu, ali sposobnost pasa da uvijek istjeraju svoje bez izazivanja konflikata može da posluži kao pouka za sve nas, piše Rajan O'Mira autor knjige "Pametan pas: životne lekcije od najboljeg čovjekovog prijatelja".

Iako ne vidi ništa loše u tome što vam je ižvakao novine koje još niste ni pročitali, njegova moć da prepozna kada je neko ljut i da odmah "relaksira" atmosferu daleko prevazilazi našu sposobnost da rješavamo prepirke i rasprave, kaže O'Mira, bivši trener pasa i novinar u časopisu za životinje K9.

Lideri među ljudima obično nameću svoj autoritet konfrontacijom i snagom argumenata, dok je vođa pasa uvijek onaj koji ima najviše strpljenja i koji je najmanje agresivan.

Psi su kadri da svoje vlasnike "prevedu žedne preko vode", kaže O'Mira, navodeći da oni mogu svoje vlasnike da ubijede u ono u šta oni žele da vjeruju, samo da bi izbjegli probleme.

Psi su kadri da svoje vlasnike "prevedu žedne preko vode"

"Kada po povratku kući nađe ižvakanu poštu, vlasnik će odmah optužiti svog psa koji će ga, kao i uvijek, pogledati onim tugaljivim pogledom, a vlasnik će reći: Zna šta je uradio, osjeća se krivim", objašnjava autor knjige.

Psi nijesu sposobni da osjete krivicu

On ne smatra da su psi sposobni da osjete krivicu, ali zato mogu da prepoznaju kada je njihov vlasnik nervozan ili nezadovoljan i da se ponašaju pokorno jer znaju da to uvijek "upali".

"Psi koji predvode krdo imaju svi tu osobinu. Oni ne idu okolo i napadaju druge pse. To su uvijek najmirniji psi koji mogu da istrpe nevjerovatnu količinu maltretiranja štenadi", navodi O'Mira, dodajući da to uglavnom nije slučaj sa ljudskim liderima koji misle da treba da viču i prijete prstom da bi uspostavili svoj autoritet.

"Niko ne može da se svađa u prisustvu psa. To je prosto nemoguće jer će se on umiješati i učiniti da situacija postane manje ozbiljna. On je briljantan posrednik", kaže O'Mira koji je svoju knjigu napisao u želji da sazna šta je to u psima što ih čini najomiljenijom životinjom na svijetu i šta od njih možemo da naučimo da bi poboljšali svoje ponašanje u društvu.

Bonus video: