TAKO TRAŽE OBIČAJI

Kusangren - kineska verzija lelekača na sahranama

"Zašto si nas tako rano napustio? Zemlju si zavio u crno, rijeke i potoci plaču da bi ispričali tvoju priču - priču o poštenjačini", nariče Hu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 10:19h

Ako ste ikad pomislili da su Crnogorci izmislili lelekače, prevarili ste se.

Hu Xinglian pada na koljena pred kovčegom u kojem je tijelo Lianga Zhiacaija, neutješno plače i kuka za preminulim, iako ga nije ni poznavala. To zahtjeva njen posao profesionalne ožalošćene koja za novac plače na sahranama.

U nekim dijelovima Kine, na obredima oplakivanja prije samog ukopa, ožalošćeni, poznati pod nazivom "kusangren", unajmljuju se kako bi rodbina bila sigurna da će sahrana proteći u najvećoj mogućoj tuzi. A 53-godišnja Hu je tu da ništa ne prepusti slučaju.

Na mjesto oplakivanja ona dolazi adekvatno obučena, sa šestočlanom grupom saradnika iz Chongqinga. Osobe koje su poznavale pokojnika pita za neke osnovne informacije, kako bi izgledalo da ga oduvijek poznaje.

Kako se na takvim obredima služi hrana, ne ustručava se da se najede sa porodicom preminulog i sve to zalije pivom, a onda se približava kovčegu i počne da kuka.

"Zašto si nas tako rano napustio? Zemlju si zavio u crno, rijeke i potoci plaču da bi ispričali tvoju priču - priču o poštenjačini", nariče Hu.

"Plačem zbog tvoje djece i unuka. Tako nam je žao što te nismo mogli zadržati. Ovo je zbogom, nema povratka. Dobro nam se čuvaj."

Nakon toga Hu pada na koljena i neko vrijeme puže, a potom se rukuje sa bliskim članovima porodice pokojnika.

Potom uslijedi neka vrsta veselja, pjesma, igra i ples trbušne plesačice. Hu kaže da na taj spektakl ne treba gledati kao na nedostatak poštovanja prema mrtvima.

"Pozdravljanje sa pokojnikom je veoma važan trenutak, tako da ceremonija mora biti adekvatna. Ako se to ne desi, na djecu će gledati kao na siročad koja ne poštuju svoje starije", objašnjava plesačica Lin iz Huine grupe.

Kineska tradicija nalaže da djeca i unuci moraju da svoju bol izraze glasno, sa mnogo suza. Ako dovoljno ne plaču, smatra se da nisu dovoljno pobožni. Upravo zbog toga se angažuju profesionalci poput Hu, koja sa svojom grupom ceremoniju oplakivanja čini oproštajem dostojnim velikana.

Hu navodi da je njen posao veoma naporan.

"Morate da izrazite tugu i bol za porodicu koja je izgubila nekog voljenog. Zato morate da imate sjajnu kontrolu nad svojim emocijama", objasnila je u razgovoru za AFP.

Galerija