Rukopis koji prikazuje seks u Otomanskom carstvu: Orgije, homoseksualnost, šeici...

Šeik, koji nije imenovan, se u rukopisu po bijeloj odori i plavom turbanu, što sugeriše da je bio veoma bogat i u unutrašnjem krugu Sultana
694 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2018. 11:48h

Rukopis star 200 godina iz Otomanskog carstva pruža do sada neviđeni ugao u seksualni život jednog bogatog šeika koji oslikava i stanje u tom uređenju u 18. i 19. vijeku.

Rukopis je krajnje eksplicitan sa prikazom divljih orgija i seksa na neobičnim mjestima i to sa sve 85 ilustrovanih strana aktivnosti "otomanskog plejboja".

Šeik, koji nije imenovan, se u rukopisu po bijeloj odori i plavom turbanu, što sugeriše da je bio veoma bogat i u unutrašnjem krugu Sultana.

On u rukopisu ima seksualne odnose i sa muškarcima i sa ženama, a očekuje se da bi na aukciji ta knjiga mogla da se preda i za više od 400 hiljada eura.

Slobodan prevod naslova bi bio "Šeik se sjeća svoje mladosti", a prikazuje scene seksa u hamamu (tursko kupatilo), pekari, pa čak i na nadgrobnom spomeniku.

Homoseksualni činovi su prisutni jednako kao heteroseksualni, a bogati šeik se nije stidio da ih prikaže vrlo detaljno.

Među scenama je i prikaz deset brkatih mladića koji imaju seks u krugu, a u knjisi se sugeriše da to nije bilo ništa neobično u Otomanskom carstvu.

Upotreba seksualni igračaka takođe nije bila neobična aktivnost što knjiga prikazuje do detalja.

"Nismo uspjeli da identifikujemo šeika, ali je dres kod jasan u Sultanovoj palati. Ko god je bio, jasno je da je bio uticajan na dvoru i jako, jako bogat. Tip turbana ukazuje da je bio blizak sultanu", priča Kjara de Nikolais za "Tajms".

De Nikolais je ekspert za Srednji istok u aukcijskoj kući Sotheby koja organizuje prodaju rukopisa.

Ona je fascinirana što knjiga prikazuje njegove aktivnosti kroz godine, pa se tako može vidjeti njegov odnos sa prostitutkom koja broji novčiće na podu dok je ostarjeli šeik iza nje.

Rukopis pokriva period od barem 40 godina jer se pominju 1779. i 1817. godina, a ukupno sadrži 209 strana.

Od gradova se pominja Šumna, što je današnji grad Šumen u Bugarskoj.

Ono što će možda neke iznenaditi, iz današnje perspektive, jeste da je erotska literatura u Otomanskom carstvu bila jako popularna, naročito u poređenju sa konzervativnom Evropom.

U 16. vijeku je to društvo bilo prilično otvorenog uma u vezi seksa, ali je u 17. vijeku postalo konzervativnije, a nova "seksualna renesansa se desila" u 18. vijeku.

Stručnjaci navde da se pol smatrao fluidnim kao i da je homoseksualnost bila uobičajena kao i u brojnim drugim civilizacijama i kulturama.

Lezbejski seks je rijetko prikazan, ali je erotsko ponašanje između grupa muškarac bilo potpuno normalno.

Ključna dihotomija je na aktivne i pasivne, a tek posle toga na muškarce, žene i mladiće.

Galerija

Bonus video: