Kako od kokoške prave dinosaurusa, pa nastaje pinosaurs

Ukratko, mogli bismo da dobijemo park pun ogromnih, zubatih pilića s rukama. Pilesaur je potencijalna atrakcija budućih zabavnih parkova
69 pregleda 0 komentar(a)
dzek, Foto: YouTube
dzek, Foto: YouTube
Ažurirano: 10.06.2011. 11:51h

Džek Horner je čvrsto rješio da mu novi kućni ljubimac postane dinosaurus, ili bar neka životinja koja liči na njega. Sve to bi mogla da postane realnost zahvaljujući kokoškama.

Činjenica je da nijedan fosilni ostatak dinosaurusa nije ponudio pravi uzorak DNK, koji bi se iskoristio za kloniranje pravog dinosaurusa, kao u poznatom filmu “Park iz doba Jure”.

Kad se napokon pomirio s tim da mora da se oprosti od “filmske” metode oživljavanja, okrenuo se današnjim, modernim dinosaurusima- pticama.

U svom embrionalnom razvoju, kokoške izgledaju praktično identično kao i njihovi 60 miliona godina stariji preci.

Tokom rasta se uključe geni koji na primjer uklone zube ili spoje određene kosti u jednu, pa umjesto zuba i ruku s kandžama dobijemo malo, žuto pile.

Ono što Horner planira da napravi je aktivacija atavizama, pomoću stimulacije tih preostalih i neaktivnih gena, zbog čega bi se od obične kokoške mogao dobiti pravi primjerak njenog pretka.

Ukratko, mogli bismo da dobijemo park pun ogromnih, zubatih pilića s rukama. Pilesaur je potencijalna atrakcija budućih zabavnih parkova.

Bonus video: