Napoleon iz dosade učio engleski na Svetoj Jeleni

Ispisana njegovim karakterističnim, sitnim rukopisom, bilježnica otkriva kako je Napoleon "ubijao" dosadu učeći jezik neprijatelja
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 18:31h

Djelovi posivjele i mastilom zamrljane bilježnice koji svjedoče o naporima koje je prije dva vijeka frnacuski car Napoleon Bonaparta ulagao da nauči engleski jezik, biće stavljeni na aukciji u Parizu zajedno sa 350 drugih dokumenata koji se vezuju za čuvenog imperatora.

Nakon poraza u bici protiv engleske vojske kod Vaterloa 1815, Napoleon je izgnan na ostrvo Sveta Jelena usred Atlantika, na kojem je ostao sve do svoje smrti 1821. godine.

Ispisana njegovim karakterističnim, sitnim rukopisom, bilježnica otkriva kako je Napoleon "ubijao" dosadu učeći jezik neprijatelja.

Brojne žvrljotine i crteži na marginama pokazuju, međutim, da je vojni strateg bio sve samo ne uzoran i marljiv učenik, piše Rojters.

"Čak i dok je učio engleski nije mogao da zaboravi da je vojnik. Crtao je zidove i vojna utvrđenja", kazao je Žan-Pjer Ozena, predstavnik pariske aukcijske kuće koja organizuje licitaciju, prenosi AFP.

"Nevjerovatno je da je nakon što je cijelog svog života ratovao protiv Engleza, tek na kraju odlučio da nauči engleski", dodao je on.

Napoleon nije mogao da savlada ne samo englesku vojsku, već ni englesku gramatiku koja ga je stavljala na teške muke, posebno nepravilni glagoli o čemu svjedoče fragmenati bilježnice, za koje se očekuje da će dostići vrijednost od 9.500 eura.

Bonus video: