Orangutan prvi put pliva u rijeci punoj krokodila

"Naš plivač se ženka i zove se Sif. Ona ne bi ovo pokušavala da nije sigurna da će ispuniti svoj cilj", kaže istražiteljka En Ruson.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2011. 17:30h

Ovo je nevjerovatan momenat koji pokazuje kako je orangutan ne samo ronio u rijeci već i "pecao" za večeru, piše Dejli mejl.

Naučnici su ostali zbunjeni kada je orangutan skočio u mutnu vodu ne željeći da prelazi na drugu stranu rijeke.

Takođe, uslijedio je i skok sa drveta dok je još u letu lovio ribu sa površine vode.

Ove slike pokazuju da su orangutani najvjerovatnije prevazišli prirodan strah od vode i ohrabrili se, čim su plivali u vodi u kojoj krokodili vrebaju sve vrijeme.

Profesorka En Ruson, koja proučava orangutane od 1989.godine, zabilježila je ove rijetke momente.

Ona kaže: "Oni mogu tonuti i oni to znaju, ali su ipak oprezni u vodi. Naš plivač je ženka i zove se Sif. Ona ne bi ovo pokušavala da nije sigurna da će ispuniti svoj cilj."

"Ona je beba-plivač. Posjeduje plivačke sposobnosti koje koristi u ozbiljne svrhe, na primjer kada želi da prepliva duboku vodu da bi se igrala", dodaje En.

Drugi orangutan se zove Menteng.

On je muškog pola i već je u adolescenciji.

Veoma je vješt u lovu i na jednoj slici se vidi kako drži ribu u rukama.

Orangutane i druge velike majmune uvijek je bila reputacija da se plaše vode.

Sada je ona osporena. Možda se neki zaista plaše, ali naučnici dodaju da je i kod ljudi prisutan strah od vode.

"Za orangutane postoje ozbiljne prijetnje u vodi kao što su krokodili ili velike zmije te s tim u vezi postoje brojni razlozi zbog kojih im ona ne bi bila atrakcija", dodaje En.

Obzirom da je istražiteljka En iz Toronta po profesiji psihološkinja, istraživanja su više usmjerena na inteligenciju, ponašanje i sposobnost učenja kod orangutana.

Ona je dodala: "Ovo je korisno sa njihovu rehabilitaciju i odmor koji obično koriste da nauče tehnike i vještine koje su im potrebne za opstanak u šumi."

Galerija

Bonus video: