Britanske zvijezde za dekriminalizaciju posjedovanja droga

Glumica Džudi Denč, milijarder Ričard Branson i pjevač Sting neki su od potpisnika pisma upućenog u četvrtak britanskom premijeru Dejvidu Kameronu koje poziva na dekriminalizaciju posjedovanja droga.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2011. 09:10h

Pismo koje su potpisala i tri bivša šefa policije zahtijeva od premijera da preispita efikasnost sadašnjih zakona u borbi protiv zloupotrebe droga i zavisnosti.

Potpisnici savjetuju slanje zavisnika u centre za detoksikaciju bez pokretanja sudskih postupaka.

"Jasno je da sadašnji sistem kažnjavanja lične upotrebe i posjedovanja droge nije uspio. Naprotiv, štete uzrokovane tim pristupom velike su", tvrde oni.

Po njima, "kriminalizacija osoba koje koriste droge dovodi do još većeg društvenog odbacivanja, otežava nalaženje posla i produktivne uloge u društvu".

Peticiju je pokrenula britanska kompanija Release koja "vodi kampanju za promjenu britanske politike borbe protiv droge kako bi ova poprimila pravedniji i ljudskiji zakonski okvir". Rat protiv droga nije ispunio svrhu, samo je napunio zatvore, ojačao organizovani kriminal i potrošio milione funta poreznih obaveznika, dodaje se.

"Vrijeme je da se osmisli bolji način za borbu protiv narkotika od ovoga gdje se mladim ljudima otvaraju kriminalni dosjei za posjedovanje malih količina droge. Od toga nema nikakve koristi", napisao je Sting.

Bonus video: