Igor Lasić o Rambu Amadeusu: "Legenda" koja reklamira sladoled

U blještavi tirkizni kostim; ironijska poetika dirigiranog ljetnog kiča takođe je maksimalno iskorišćena, s morski oslikanim studijskim kulisama
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2011. 12:26h

Rambo Amadeus, po vokaciji legenda, nedavno je snimio par reklamnih TV-spotova za Nestle, jednu od najvećih svjetskih prehrambenih kompanija.

Radi se o sladoledima - na pragu smo ljeta - pa je naš umjetnik za tu priliku angažovan kao gelataio koji brižno razmatra situaciju na pripadajućem tržištu.

Dok je lirski subjekt autoreferencijalno uparađen u blještavi tirkizni kostim; ironijska poetika dirigiranog ljetnog kiča takođe je maksimalno iskorišćena, s morski oslikanim studijskim kulisama, s umjetnim suncem i sempliranim kliktanjem galeba, s plastičnim palmama i obiljem ženskih guzica i sisa koje, ajde, valjda ipak jesu prave, kao i pijesak u podlozi i očima.

Rambo Amadeus iz priče pouzdano izlazi s nepreglednom armijom novih fanova; odjednom ih je toliko da ovog ljeta neće stati na budvansku Slovensku i ulcinjsku Veliku plažu zajedno.

"Muči me dilema", započinje sladoledžija, "šta će ovo ljeto da postane hit... Dal' će pjesma il' sladoled bit?" Nužda je velika, međutim, pa mu interesenti ne ostavljaju puno vremena za premišljanje; iz frižidera i kabina za presvlačenje, pa čak i samog pijeska, tad počinju iskakati nestrpljive djevojke s parafrazom slavne Rambove pjesme LM hit, uvijajući se i zapomažući: "Hajde, Rambo, 'oćemo hita... Gde je taj hit? Svako se pita... Hajde, Rambo, daj nama hita!"

I, bogme, za razliku od izvorne poente, autor razapet spomenutom dilemom u ovoj zgodi očas posla dolazi do rješenja - hit, tj. Hit, pa to je naprosto novi sladoled Nestlea, spasonosan i svakako neodoljiv (drugi njihov zastupljeni artikl zove se, kao, maštovitije: Top Gun - Mojito).

Raja tako dobija svoju porciju osvježenja, sedativa i kalorija, uz rukovet E-brojeva za stabiliziranje, emulgiranje i aromatiziranje, a sam Rambo Amadeus, e, on iz priče pouzdano izlazi s nepreglednom armijom novih fanova; odjednom ih je toliko da ovog ljeta neće stati na budvansku Slovensku i ulcinjsku Veliku plažu zajedno.

Svaka čast na tiražnosti u kroćenju sirena, mada se nama koji smo Ramba Amadeusa oduševljeno slušali i prije negoli se mašio sladoleda, ovdje ispostavlja jedan ozbiljan problem.

Nestle je među svjetskim prehrambenjacima zaista jedan od nekoliko vodećih subjekata koji su izmaknuli pratnji, ujedno po kriminogenosti i po prihodima

Pa mortalitet među odojčadima raste upravo proporcionalno zaradi Nestlea.

Takođe, ista je kuća više puta ulovljena pri ucjeni pojedinih vlada bezrezervnim povlačenjem s njihova tržišta ropskog rada, u slučaju donošenja iole rigoroznih zakona o prometu hranom i njezinoj kvaliteti.

Valja naglasiti da to nije slučaj kakav inače opisujemo riječima tipa "ali, to svi rade", dakle: Nestle je među svjetskim prehrambenjacima zaista jedan od nekoliko vodećih subjekata koji su izmaknuli pratnji, ujedno po kriminogenosti i po prihodima.

No, rekosmo, to nije glavni problem, baš kao niti slučaj da smo Ramba zatekli na programima što se odazivaju na porodično ime Fox.

Tata im je, naime, bjelosvjetska desničarska vucibatina Rupert Murdok, građanin Kane našeg doba.

Svaki koliko-toliko skupo producirani spot pravi se, naravno, za ukupno nacionalno tržište, ne samo za jedan ili dva TV-kanala.

Nestle će tako zasigurno dospjeti, ili je već dospio - nismo provjeravali, niti je važno - na gro relevantnih srbijanskih programa, no posebno je indikativno Rambovo pojavljivanje na Murdokovim frekvencijama, znamo li kakvu društvenu štetu taj superiorni medijski veleposjednik čini po Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji ili rodnoj mu Australiji, što će reći i globalno.

Ko petlja s Nestleom, moglo bi se utvrditi, prije ili kasnije završi na Foxu.

Da, to je upravo ono što u posljednjoj formulaciji probada oči i uši - Rambovo komercijalno rebrendiranje samog sebe i, automatski, njegovih starih pjesama.

E, ta je pojava svakako idealna da se uz Nestle i Fox učvrsti rizični trokut u kojem će zaglaviti Rambo Amadeus.

Šaper, prirepak onog političkog polutana Borisa Tadića, i sam je teško podnošljiva javna figura; dovoljno je vidjeti, recimo, što taj lupeta o Novaku Đokoviću, teniskom fenomenu i očito neiscrpnom izvoru nadahnuća za komercijaliziranje nacionalnog kompleksa.

Kao popularna faca iz prošlih nam života, međutim, Šaper zacijelo najbolje zna i kako danas unovčiti staru slavu, no sve to skupa, da se poslužimo onim što smo ranije naučili od Ramba, nije ništa doli turbo-folk.

Ali, zlokobna trijada Nestle-Fox-Kopicl ipak predstavlja samo jednu od mogućih kombinacija simptoma nečeg u čemu leži bit problema s reklamiranjem brenda pod estradnim imenom Rambo Amadeus.

Da, to je upravo ono što u posljednjoj formulaciji probada oči i uši - Rambovo komercijalno rebrendiranje samog sebe i, automatski, njegovih starih pjesama.

Ovdje nije pitanje isključivo za koga se snima, nego i kako, te što. Njegove stare pjesme, stavljene u novu funkciju, drastično prevrću svoje značenje, o čemu zorno svjedoči sudbina LM hita, pa njihov motiv postaje profit namjesto otpora svežderskoj logici istog.

Rambo, care, kao što je davno rečeno, kupi nam cigare; bar u idućoj sezoni.

Nećemo se ovdje upuštati u podrobnu Njegove stare pjesme, stavljene u novu funkciju, drastično prevrću svoje značenje komparativnu analizu stihova, tek da se podsjetimo na uporišna mjesta iz originalne verzije: "(...)Korov ne smije rasti u cvjetnoj aleji katodnih cijevi", razmatra okolnosti Rambo, ali publika ište akciju, hit za tzv. razbibrigu, te postavlja kriterij: "U njemu ne pominji da je mala plata/ I zajebi priču o posledici rata/ Daj laku notu da se ćuti i trpi/ Da cijepamo lakše uši dok se dupe krpi", itd.

Junak iz pjesme izvrgava takav turbofolkloraški svjetonazor ruglu, dok junak iz reklame za Nestle konačno popušta zovu masovno-potrošačkog ukusa.

Ne ostade ni traga subverzivnom korovu što ga je na dobrobit ove nesretne ex-Yu i post-Yu zajednice ili razjednice puste godine suvereno zalijevao usprkos tome što čitavo vrijeme - evo još par stihova iz citiranog teksta - "motika mnoga gaji želju da plevi", i to svaku vrstu nenadziranog društvenog rasta.

Rambo Amadeus, u posljednje vrijeme sve poznatiji ekološki aktivist s prigodnim rezultatima u čak tri države, fakat bi se trebao malo prisjetiti simboličkog potencijala i civilizacijske progresivnosti onoga što je i sam zastupao dok je svojom hiperkreativnom glavom promišljao simultano prirodu i društvo.

Na kraju, kako ne bismo obostrano zaglibili u cinizmu, evo nas i kod rubrike "želje i poruke", makar u ime zajednički proživljenih vrijednosti.

Da se ni njemu ni nama ne dogodi da gordim zalijeganjem pod ugrožene platane zaboravimo na malene, na prezreni korov u pomnjivo uređenim vrtovima planetarne i domaće liberalne demokracije.

Rambo, care, kao što je davno rečeno, kupi nam cigare; bar u idućoj sezoni.

To će te svakako manje koštati nego da nam prodaješ slatko i ledeno i ljepljivo, da nas ne bi Nestle i McCann podučavali kako si - veli tekst uz marketinšku kampanju - "originalna, inteligentna, opšteomiljena i nadasve autentična ličnost".

Bonus video: