Bijeli kivi se izlegao na Novom Zelandu

Kivijima, čije je prirodno stanište na Novom Zelandu, prijeti opasnost od istrebljenja, jer ih predatori koji su naknadno ubačeni u tu sredinu ubijaju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.05.2011. 13:51h

Rijetki bijeli kivi izlegao se nedavno u rezervatu u Novom Zelandu što je lokalno stanovništvo doživjelo kao znak prosperiteta i svijetle budućnosti, prenio je danas AP.

Ptičica zvana Manukura, što na maorskom znači ''Glavni", izlegla se u Nacionalnom centru za očuvanje ugroženih vrsta Pukaha Maunt Brus i teška je 250 grama, izjavio je Kris Lester, direktor centra.

Lester je rekao da se bijeli kiviji u prirodi viđaju na svake tri ili četiri godine, ali da se poslednji put u zarobljeništvu ova vrsta izlegla 1915. godine. Ove male ptice obično su braon boje.

Mankura se hrani na flašicu i ostaće u rezervatu namanje godinu dana. Kada ptica bude spremna da sama brine o sebi postoje dvije mogućnosti, ili da se pusti u rezervat ili će biti prepuštena sudbini, objasnio je Lester.

Kivijima, čije je prirodno stanište na Novom Zelandu, prijeti opasnost od istrebljenja, jer predatori koji su naknadno ubačeni u tu sredinu ubijaju i njih i druge ugrožene vrste ptica.

Džejson Kerehi, poglavica jednog maorskog plemena koji živi na tom prostoru rekao je da plemensko veće bijelog kivija smatra znakom novog početka i bogatstva.

"Rođenje Mankura nas je podsjetilo na vrijednost života. Presrećni smo što su ove godine ovdje rođena 14 kivija, ali Mankura je poseban poklon", izjavio je Kerehi.

Bonus video: