Vuvuzele pored buke šire i zarazu

Navijačke trube vuvuzele pored toga što stvaraju veliku buku, mogu da prenesu i zarazne bolesti, objavio je danas Bi-Bi-Si (BBC).
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2011. 14:28h

Prema podacima koji su dobijeni u naučnom istraživanju, tokom jednog duvanja u vuvuzelu oko četiri miliona kapljica izleti iz trube za samo jednu sekundu, dok prilikom vikanja čovjek oslobodi 7.000 kapljica u sekundi.

Ako osoba koja koristi vuvuzelu ima infekciju, mogla bi nekome u blizini da prenese grip ili tuberkulozu, pokazalo je istraživanje.

Doktorka Rut Meknerni sa londonskog Univerziteta za higijenu i tropske bolesti rekla je da vuvuzele ne treba zabraniti, već ih "etiketirati".

"Kao što je slučaj sa kašljanjem ili kijanjem, treba preduzeti akcije da se spriječi širenje zaraza putem vuvuzela. Ljudi sa infekcijama moraju da budu upozoreni da ih ne koriste u blizini drugih osoba", upozorila je Meknerni.

Vuvuzele su navijačke trube koje se najčešće koriste na afričkom kontinentu, a postale su popularne poslije Svjetskog prvenstva u fudbalu 2010. godine u Južnoj Africi.

Taj rekvizit bio je potom zabranjen na košarkaškom Svjetskom prvenstvu u Turskoj zbog buke koju stvara, dok organizatori Olimpijskih igara u Londonu 2012. još nijesu donijeli odluku da li će dozvoliti vuvuzele na stadionima.

Bonus video: