Najtraženiji svjetski top modeli inksairali 112 miliona dolara prošle godine

Najveći dio ovih para zaradile su prve tri: Žizel Bundšen, Hajdi Klum i Kejt Mos. One su se od supermodela transformisale u biznis mogule,
138 pregleda 0 komentar(a)
Žizel Bundšen, Foto: Thesun.co.uk
Žizel Bundšen, Foto: Thesun.co.uk
Ažurirano: 23.05.2011. 10:02h

Oporavak globalne ekonomije dobro je učinio svjetskim top modelima. Deset najtraženijih djevojaka, zahvaljujući povratku konzumenata luksuznih proizvoda, zaradilo je 112 miliona dolara tokom prošle godine, što je 30 procenata više u odnosu na 2009, objavio je Forbs.

Najveći dio ovih para zaradile su prve tri: Žizel Bundšen, Hajdi Klum i Kejt Mos. One su se od supermodela transformisale u biznis mogule, zamijenivši hodanje pistom ulogom dizajnera, preduzetnika i pop ikona. Sve tri su prešle tridesetu, a na istim pozicijama su bile i prošle godine.

Bundšen je predvodnica ovog trenda i svojevrsni brend. Prošlog mjeseca bila je zvijezda finansijskog izvještaja kompanije Procter & Gamble jer je prodaja šampona Pantene, od kako ga reklamira u Latinskoj Americi povećana za nevjerovatnih 40 odsto.

“Žizel Bundšen je klasa za sebe i to već nekoliko godina”, kaže Edvard Razek, direktor marketinga Limited Brandsa, koji je sa manekenkom sarađivao tokom njene Victoria's Secret karijere.

“Ona je internacionalna ikona i u stanju je da proizvod kao što je šampon pretvori u modni dodatak”, objašnjava on.

Ekonomski momenat kampanje Bundšen je izbacio na vrh Forbsove top-liste, sa procijenjenom zaradom od 45 miliona dolara tokom prošle godine. Njen dohodak je porastao za oko 20 miliona u odnosu na 2009, i zahvaljujući ekonomskom bumu u njenom rodnom Brazilu.

Sve su majke

Hajdi Klum, njemački supermodel, majka četvoro djece, te domaćica i producent šoua “Project Runway”, prilično zaostaje za Žizel sa zaradom od 20 miliona dolara. Nakon što je okončala trinaestogodišnji angažman Victoria's Secret anđela, više je poslovna žena nego model.

U saradnji sa firmama New Balance i Amazon.com lansira kolekciju odjeće, a potpisala je ugovor za dvadeset epizoda serije Seriously Funny Kids sa Televizijom Lifetime.

Prvih pet su sve majke: uz Bundšen, Klum i Mos, tu su Adrijana Lima (na četvrtoj poziciji), Alesandra Ambrozio (peta), a uz njih dijete ima i osmoplasirana Karolin Marfi.

Victoria's Secret je nastavila da lansira najintrigantnija lica modne industrije. Među njima su: plava južnoafrička ljepotica Kendis Svanpoel, koja je debitovala na listi ulaskom u top 10 sa zaradom od tri miliona dolara tokom prošle godine.

Svanpoel je zapala za oko modnim stručnjacima koji prognoziraju da će postati sljedeći svjetski top model. Nedavno je bila predmet kontroverzi, a kritičari su nakon što je predstavila novu liniju kupaćih kostima, ocijenili da izgleda nezdravo mršavo u odnosu na koleginice anđele Alesandru Ambrozio i Adrijanu Limu. Dvije brazilske ljepotice imaju i svoje samostalne kampanje.

Lima, čija se zarada procjenjuje na osam miliona angažovana je za španski luksuzni brend Loewe. Ambrozio koja je inkasirala pet miliona dolara u 2010. zaštitno je lice brazilske sportske odjeće Colcci zajedno sa Eštonom Kučerom.

Još jedno novo ime među djevojkama sa najvećom zaradom je Lara Stoun. Odavno miljenica krugova visoke mode, Stoun je debitovala na listi sa zaradom od 4,4 miliona dolara, pošto je zaključila ugovor sa kućama kao što su Versace, Prada i Calvin Klein.

Svanpoel i Stoun su zamijenile Australijanku Mirandu Ker i Holanđanku Dučen Kros, koje su postale mame. Očekuje se da će nakon povratka na posao obnoviti svoje unosne ugovore i da će biti u konkurenciji najplaćenijih top modela 2012.

Bolji dani samo za elitu

Dok elitni fotomodeli prosperiraju, djevojke koje su nove u poslu nijesu uspjele da dostignu nivo honorara koji su imale prije globalne ekonomske krize. "Ljudi i kompanije koje ih angažuju imaju realan pogled na situaciju na tržištu.

Honorari smanjeni u vrijeme recesije su i dalje na sličnom nivou jer oni trenutno ne žele da plate više.

U određenom trenutku došlo je do njihove korekcije, možda ne za Žizel, ali svakako za djevojke koje svakodnevno viđamo na kastinzima, i poslodavci su shvatili da se svijet nije srušio.

Top 10

1. Žizel Bundšen, 45 miliona dolara

2. Hajdi Klum, 20 miliona

3. Kejt Mos, 13,5 miliona

4. Adrijana Lima, osam miliona

5. Alesandra Ambrozio, pet miliona

6. Darija Verbou, 4,5 miliona

7. Lara Stoun, 4,5 miliona

8. Kerolin Marfi, 4,3 miliona

9. Natalija Vodijanova, četiri miliona

10. Kendis Svanpoel, dva miliona

Bonus video: