Pronađena fotografija na kojoj je zabilježen prvi susret kraljice Elizabete i Filipa

Sjajna fotografija, pronađena u arhivama monarhije, prikazuje prvi susret Elizabete I Filipa pred tradicionalnu partiju kriketa.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2011. 18:09h

Britanski dejli mejl objavio je fotografiju staru preko 70 godina na kojoj je zabilježen prvi susret tadašnje princeze Elizabete i njenog budućeg supruga Filipa.

Iako crno-bijela, slika je od neprocjenjive važnosti za britansku monarhiju.

Tokom posjete kralja Džordž VI Dartmaut Koledžu 1939. godine, kadetu Filipu je pripala ta čast da zabavi mlade plemkinje. A, očigledno, najsnažniji utisak je ostavio na 13-godišnju Elizabetu.

Sjajna fotografija, pronađena u arhivama monarhije, prikazuje prvi susret Elizabete I Filipa pred tradicionalnu partiju kriketa.

Fotografija je otkrivena tokom pretrage arhive povodom proslave 90-tog rođendana princa Filipa, koja će biti upriličena u junu.

I to nije sve... Pronađena je i fotografija 13-godišnjeg Filipa kako sa drugovima prati sportsko takmičenje tokom svog školovanja u Njemačkoj.

20. novembra 1947. godine princeza Elizabeta se udala za grčko-danskog princa Filipa, koji je nešto prije toga postao britanski građanin, a onda i vojvoda od Edinburga.

Vjenčanju koje je održano dvije godine po završetku Drugog svjetskog rata nije smjela prisustvovati Filipova njemačka rodbina, odnosno nije prisustvovao niko osim njegove majke.

Galerija

Bonus video: