MEĐUNARODNO DRUŠTVO BANKOVNIH NOVČANICA

Ova novčanica je proglašena za najljepšu na svijetu

Ocjenjivačkom sudu su se na kraju najviše svidjele prefinjene ruke dirigenta orkestra, željeznički tunel i satni mehanizam na 10 švajcarskih franaka
39 pregleda 2 komentar(a)
31.01.2019. 07:35h

Novčanica od 10 švajcarskih franaka proglašena je najljepšom u svijetu, ali se ne zna je li to zbog njene zlatne boje, motiva nježnih ruku dirigenta orkestra ili vrhunske zaštite od krivotvorenja.

Međunarodno društvo bankovnih novčanica (IBNS) koje okuplja kolekcionare, od 1961. godine podstiče proučavanje novčanica i dodjeljuje nagradu za novčanicu godine.

Novčanica od 10 švajcarskih franaka koju izrađuje Švajcarska nacionalna banka izabrana je 2017. za novčanicu godine u "oštroj konkurenciji kakva još nije viđena" u IBNS-u, objavilo je društvo na svojim stranicama.

10 švajcarskih franaka
10 švajcarskih franaka

Iza nje su novčanica od 10 funti Škotske kraljevske banke sa slikom naučnice Meri Somervil sa šeširom, svjetlucavih kanadskih deset dolara blijedoljubičaste boje i 7 dolara ostrva Fidži izdatih u čast njegove sedmočlane ragbi ekipe koja je donijela zemlji prvu olimpijsku medalju u istoriji, prenosi agencija Hina.

No ocjenjivačkom sudu su se na kraju najviše svidjele prefinjene ruke dirigenta orkestra, željeznički tunel i satni mehanizam na 10 švajcarskih franaka koji, navodi Švajcarska nacionalna banka, simbolizuje "smisao zemlje za organizaciju".

Galerija