Matematičar istražio glasanje za komšije na Eurosongu

Iako program nije imao informacije o geografskom položaju zemalja, na osnovu glasanja pronašao je šest klastera koji prilično odgovaraju načelu dobrosusjedske saradnje.
0 komentar(a)
Eurosong, Eurovizija, Foto: Euc
Eurosong, Eurovizija, Foto: Euc
Ažurirano: 11.05.2011. 11:49h

Svi znamo da je na Eurosongu glasanje za komšije neizbježno iz godine u godinu, organizatori popularnog takmičenja su uložili velike napore da umanje tu pojavu, a sada se njome pozabavio i njemački matematičar.

Po nalogu nedjeljnika „Die Zeit”, Markus Veber, matematičar sa berlinskog Centra „Konrad Cuze“, ubacio je rezultate glasanja posljednjih deset godina u kompjuterski algoritam. Taj program služi za molekularnu analizu prilikom razvoja novih lijekova i traži takozvane klastere (međusobno povezane faktore).

Iako program nije imao informacije o geografskom položaju zemalja, na osnovu glasanja pronašao je šest klastera koji prilično odgovaraju načelu dobrosusjedske saradnje, piše Deutsche Welle.

Najviše zemalja, čak 12, nalazi se u sredozemnom klasteru. Tu su: Albanija, Andora, Kipar, Grčka, Turska, Malta, Portugal, Španija, ali i Bugarska, Rumunija, Mađarska i Češka.

Sljedeća dva klastera imaju po devet zemalja, a to su istočnoevropsko-azijski (Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Izrael, Moldavija, Poljska, Rusija, Ukrajina i Bjelorusija) i sjevernoevropski (Danska, Finska, Švedska, Norveška, Velika Britanija, Irska, Island, uz Monako i Slovačku).

Tek na četvrtom mestu, sa osam članica, je južnoslovenski klaster u kojem su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Crna Gora, ali i Austrija i Švajcarska.

Uprkos tome što se obično zale na nepravedno glasanje za susjede i zapadni Evropljani vole komšije. Njemačka, Belgija, Holandija, Francuska i San Marino takođe međusobno dijele natprosječan broj glasova.

Najslabiji klaster je baltički. Estonija, Letonija i Litvanija još nijesu uspostavile „dobrosusjedske odnose” sa ostatkom sjevera Evrope, a veze sa „istočnom braćom“ su očigledno popucale.

Bonus video: