Prvomajsko tradicionalno kampovanje pokvariće kiša?

Duž crnogorske obale danas su planirane muzičke manifestacije, a organizatori su najavili dobru zabavu (doduše ako kiša prestane da pada)
94 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2011. 08:44h

Nakon što ste proteklih dana odgovarali na isto pitanje "A đe ćeš za 1.maj?" od kojeg je "važnije" jedino "Đe ćeš za novu godinu?", čuli ste sindikalno ohrabrenje da je osnovno radničko pravo da sad dobije slobodan dan, skovali ste planove za dobru proslavu, a onda je pala kiša.

Uz gajbe piva, kila roštilja (pečeni vo, prase, jagnje ili kokoška), glasnu muziku iz automobila parkiranu tik uz prvomajsku trpezu, kamperi se godinama unazad "šire" na brojnim izletištima po Crnoj Gori. Ada Bojana, Plavi horizonti, Žanjice, Jaz, Oblatno ili planinski predjeli na sjeveru zemlje.

Duž crnogorske obale danas su planirane muzičke manifestacije, a organizatori su najavili dobru zabavu. Kolonija na Kopakabani, Spring Break na Plavim horizontima i koncert Crvene Jabuke...

Šator, vreća, baterijska lampa, nešto hrane i tečnosti, ljubiteljima kampovanja najčešće je dovoljno da nekoliko dana uživaju u prirodi, ali ove godine spavači "pod nimalo vedrim nebom" kamp opremi moraće da dodaju i kišobran ili kabanicu.

I Amerikanci vole kampovanje

Američki kamp, dio američke kulture i tradicije, slavi ove godine 150 godina postojanja i iako je zadržao svoju prvobitnu ulogu, danas nudi prilično različite programe u odnosu na one iz vremena nastanka

Sportovi, večera uz logorsku vatru i spavanje u kolibama sasvim su dobri za milione djece, ali i odraslih koji dolaze u kampove svake godine.

Rijetki "malim kompjuterašima", "malim brokerima" i oni koji se ne odvajaju od hrane i nemaju nikakvo interesovanje za preznojavanje na fudbalu niti za sparne noći u divljoj prirodi, ipak se odluče da oprobaju život u kampu.

"Današnji kamperi znaju šta žele", istakao je Jan Brasert, direktor asocijacije koja nudi djeci 16 specijalizovanih letnjih kampova na 30 hektara u planinama Južne Kalifornije.

U njihovoj ponudi su kampovi pod nazivom ekstremne aktivnosti, radiodifuzija, holivudske majstorije, rok star, tajni agent, ekstremna snaga za djevojčice, moda, vodeni sportovi, vođe..

"Kampovi postaju sve više fleksibilni", istakao je Brasert naglašavajući da oni nude ono što jedan moderan kamper želi.

Asocijacija američkih kampova procjenjuje da u zemlji ima 12.000 organizovanih kampova - 7.000 u kojima se spava i 5.000 koji nude dnevne programe.

Ljetnji kampovi su se gotovo apsolutno približili prohtjevima savremenog čovjeka, na njemu je samo da odabere destinaciju.

Galerija

Bonus video: