Kako da pomognete psu da prevaziđe strah od petardi i vatrometa?

2 komentar(a)
dijete, pas, Foto: Shutterstock
dijete, pas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2018. 16:14h

Iako mi ljudi uživamo u sezoni praznika, to nije slučaj i sa psima kada je sezona petardi i vatrometa. Budući da nam predstoji Uskrs pročitajte korisne savjete kako da pomognete svom psu da prevaziđe strah od spoljašnje buke izazvane petardama i vatrometom.

Najbolji načini da smanjite izloženost vašeg psa vatrometu:

Nemojte da vičete i da se ljutite na njega zato što se plaši jer mu na taj način potvrđujete da ima i zašto da se plaši.

Pobrinite se da se pas nalazi na sigurnom mjestu, u sobi gdje ne postoji opasnost da se povrijedi i da pobjegne kao, na primjer, na balkonu.

Navucite zavjese ili venecijanere u sobi i pustite muziku koja smiruje.

Stvorite bezbjedno mjesto, nalik skloništu za svog psa. Najmirniji dio kuće može biti mjesto na koje ćete staviti dodatan krevetac u kojem bi vaš pas mogao da pobjegne kada se uplaši. To nikako ne smoje biti mjesto na koje ga tjerate kada je nestašan i kada se naljuti već isključivo mjesto na kojem se osjeća sigurno.

Da li treba maziti psa kada je uplašen?

Svako će na ovo dati drugačiji odgovor i uglavnom reći da ga svakako naše maženje smiruje. Problem je samo kako da naučimo psa šta treba da radi u slučajevima kada mi nismo kod kuće i kada ne zna kako da se suoči sa svojim strahom, prenosi B92.

Bonus video: