Anonimni Amerikanac poklonio Pikasovu sliku vrijednu više od 10 miliona eura

Slika "Usnula djevojka" iz 1935.godine biće ponuđena na aukciji 21. juna u Kristijevom sjedištu u Londonu.
97 pregleda 0 komentar(a)
Usnula djevojka, Foto: Beta/AP
Usnula djevojka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.04.2011. 08:42h

Anonimni Amerikanac poklonio je Univerzitetu Sidneja Pikasovu sliku vrijednu više od deset miliona eura, pod uslovom da se novac od njene prodaje namijeni naučnim istraživanjima, javile su svjetske agencije.Slika "Usnula djevojka" iz 1935.godine biće ponuđena na aukciji 21. juna u Kristijevom sjedištu u Londonu. Njena vrijednost procijenjena je na sumu između 10 i 13,5 miliona evra.

"To je pravi slikarski dragulj jednog od genija zapadnjačke umjetnosti i srećni smo što pomažemo sidnejskom univerzitetu nudeći je na aukciji", kazala je Djovana Bertazoni iz Kristijevog odsjeka za impresionizam i modernu umjetnost.

Rektor univerziteta, Majkl Spens, kazao je da je dobrotvor lično došao u Sidnej kako bi uručio sliku. Prihod od prodaje slike biće upotrijebljen za osnivanje novog centra zaistraživanje gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, kazao je Spens.Na slici "Usnula djevojka" prikazana je Mari-Terez Valter, koju je Pikaso upoznao 1927., kada je on imao 45, a ona 17 godina i koja jekasnije postala njegova ljubavnica.

Bonus video: