VOLI KAMERE I SLAVU

Upoznajte Kenana: Dječak koji je postao You Tube hit ne mari za bolest

Nekima bi bilo smiješno da čuju kako je neki dječak koji snima amaterski video u svojoj sobi zvijezda. Ali sudeći po onima koji žele da dođu do njega, ovaj fenomen ne stvaran.
142 pregleda 0 komentar(a)
26.02.2019. 18:09h

Kenan Kahil je kao trinaestogodišnjak ispred svoje web kamere pjevušio popularne pjesme, samo otvarajući usta. No, to mu nije bilo dovoljno, pa je svoje klipove postavio i na YouTube mrežu, gdje su njegovi snimci pogledani prvo stotinu, pa hiljadu i na kraju milion puta. Interent senzacija je rođena.

"Šta si to uradio", zabrinuto ga je pitala majka kada je Kenan pozvan da gostuje u jednom večernjem šou programu.

Njegova majka je bila zabrinuta da Kenan ne bude ismijan, jer je obolio od rijetke genetske bolesti, koja usporava njegov rast. Šta ako mu se dešava nešto što nije spreman da nosi na svojim plećima.

Bolnicu zamijenila putovanja

No, za Kenana je ovo bila avantura koju je čekao čitavog života. Za njega sve to znači slobodu, koju ranije nije imao. Od malena je odlazio jedino kod doktora, kad nije kod ljekara onda je u školi, ili svojoj sobi. Boravak u dječijoj bolnici u Minesoti gdje je operisao kukove kao da je bio izlet za dječaka, koji danas ima 16 godina.

Odjednom, sve to zamijenila su putovanja na Bahame, u Francusku, Los Anđeles, Las Vegas. Obožavaoci mu kliču kao da je prava rok zvijezda, i kada je na sceni, snimaju ga kamerama svojih mobilnih telefona, i fotografišu.

"Napokon sam postao nešto", kaže on.

Pati od rijetke bolesti

Kada je Kenan rođen, 1995, malo je toga upućivalo da sa njim nešto nije u redu. Njegovi roditelji su primijetili da su mu koljena malo veća, ali nisu mnogo mislili o tome. Ali, kada mu je bilo šest mjeseci, njegova mama ga je sjela na visoku stolicu, i dječakovo lice joj je izgledalo čudno.

"Dušo, jesi li u redu?" upitala je.

Kenan do svog prvog rođendana nije napredovao kako je očekivano. Nije prohodao do 18 mjeseci, i često je povraćao. Roditelji su ga odveli na ispitivanja i rezultati su bili poražavajući: Kenan ima rijedak poremećaj - Maroteaux-Lamy sindrom, poznat kao MPS, tip 6.

U svijetu je oboljelo manje od 1.100 osoba. Bolest dovodi do teške invalidnosti i, u večini slučajeva, te osobe su kraćeg životnog vijeka.

Ljekari su upozorili Kenanove roditelje da će im sin vjerovatno biti u kolicima i prije nego izađe iz tinejdžerskog doba, ako bolest ne bude liječena.

Voli da zasmijava ljude

Kenan nosi debele naočare koje mu često padaju na vrh nosa. Ali, to i njegove crte lica često u stvari nasmijavaju ljude. A Kenan voli pažnju i voli da zabavlja okolinu.

"Uvijek sam volio da me snimaju", kaže on.

Njegova mama ga je vodila u agenciju za talente, u Čikagu, ali bez uspjeha.

"Mislili smo da su šanse da ispuni svoj san nestale", rekla je Kenanova majka.

Za ispunjenje sna bili dovoljni računar i web kamera

Ali, kada je imao 13, Kenan je dobio računar sa web kamerom i dječak je ispunio svoj san.

Nekima bi bilo smiješno da čuju kako je neki dječak koji snima amaterski video u svojoj sobi zvijezda. Ali sudeći po onima koji žele da dođu do njega, ovaj fenomen ne stvaran.

Ipak, dječak i sada oklijeva da sebe nazove zvijezdom i popularnom osobom.

Zaljubljen je u svoj novi život. Stalno provjerava svoj YouTube i Twitter, prati statistiku. Na mobilnom provjerava vijesti o budućim nastupima, kako bi odmorio, i da ne propusti obaveze u školi.

Pomogao je da na Bahamima bude otvoren klub za tinejdžere. Radio je sa glumicom Dženifer Aniston, snimio video sa reperom 50 Cent...

Hvala Keti!

Kada je napunio 16, Keti Peri je angažovala poznate ličnosti da snime skupa video pozdrav za Kenana. Dječak nikad nije upoznao Keti, ali kaže da je ona ta zahvaljujući kojoj se vinuo u nebo, kada je na Twitteru objavila njegovu sinhronizaciju njene pjesme "Teenage Dream".

Kenanova majka i dalje ne vjeruje da se sve ovo dešava, ali kaže da je najvažnije da je njen sin sretan.

"To je ludilo", kaže ona, "ali pozitivno ludilo".

Galerija