Čovjek koji krade brodove piratima

Maks Hardberger iz Nju Orleansa živi život kao u akcionom filmu. On je, vjerovali ili ne, jedini čovjek na svijetu koji krade brodove od pirata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 11:52h

Maks Hardberger i njegov tim rade u veoma opasnim uslovima i tako već više od 20 godina. Prvi posao Amerikanac i njegov tim su obavili 1987. godine, kada su od pirata "oteli" 15 tankera.

Posao ga je vodio u džungle Južne Amerike, suočavao se sa brojnim opasnostima, ali za to je bio dobro plaćen. Pojedine brodske kompanije plaćale su mu i do 20 miliona eura da njihove brodove izbavi iz ruku pirata. Tvrdi da je sve ove godine uspješno obavljao svoj posao i da nikada nije ubio niti jednog čovjeka, prenosi Dejli mejl.

Njegov tim sačinjavaju bivši specijalci i vojnici koji su spremni da se suoče sa svim opasnostima.

Kada ne plovi morima u potrazi za tuđim brodovima Hardberger radi "najobičnije" poslove. Radio je jedno vrijeme kao advokat, pilot, novinar, profesor istorije, a bio je čak i bubnjar u jednom bendu. Zbog svog sljedećeg posla putuje za Somaliju gdje će "posjetiti" tamošnje piratime, koji su prošli mjesec ubili četvoricu Amerikanaca na jednoj jahti i prije godinu dana kidnapovali britanski par Pola i Rakel Čandler.

"Analiziramo trenutnu situaciju. Vjerovatno ćemo se uputiti u Somaliju tokom narednih nekoliko nedjelja. Moraćemo da se ukrcamo na njihov brod. Pokušaćemo da oslobodimo taoce ako ih ima. Ne želimo nikakoga da ubijem. Piratima dajemo mogućnost da slobodno odu ukoliko imaju drugi brod ili ako žele da plivaju do obale", kazao je Hardberger.

Tvrdi da radije koristi um nego silu pri preuzimanju brodova. "Gore je nego na divljem zapadu, tu ne postoji vladavina zakona, ali ima dosta stvari koje možete učiniti, kao, naprimjer, podmititi stražare. Koristim se svim sredstvima, ali najmanje nasiljem. Često i prevarim stražare. Jednom sam stražare ubijedio da brod tone, uspaničeno su pobjegli, a mi smo preuzeli brod", ispričao je kroz smijeh neustrašivi Amerikanac koji se zaista specijalizovao za krađu otetih brodova.

Bonus video: