Rekord: Porodila se nakon 21 nedjelje i 5 dana trudnoće

Djevojčica Frida rođena je 7. novembra i bila je teška svega 460 grama. 5 i po mjeseci kasnije - prošle srijede - otpuštena je iz klinike sa težinom od 3,5 kilograma.
0 komentar(a)
trudnica, Foto: Shutterstock.com
trudnica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.04.2011. 10:58h

Jedna Njemica porodila se poslije 21 nedjelje i 5 dana trudnoće, čime je izjednačila rekord u najranijem porođaju na svijetu, saopštila je klinika iz Fulde, gradana zapadu Njemačke.Djevojčica Frida rođena je 7. novembra i bila je teška svega 460 grama. 5 i po mjeseci kasnije - prošle srijede - otpuštena je iz klinike sa težinom od 3,5 kilograma."U stručnoj literaturi postoje primjeri prijevremeno rođenih beba koje su lakše od nje, čak i ispod 300 grama, ali nema onih koje su rođene mlađe od Fride", dodaje se u saopštenju.U Kanadi je 1987. bila je rođena beba stara 21 nedelju i 5 dana, isto kao Frida.Klinika je navela da se porodilja krajem oktobra, u 15. nedelji trudnoće, obratila ljekarima zbog kontrakcija. Ljekari su zaključili da je prijevremeni porođaj neminovan ali su uspjeli da ga odgode za 10 dana.Sve bebe rođene prije isteka termina od 8 mjeseci spadaju u nedonoščad. One koje su rođene prije 24. nedelje ljekari vode kao ekstremno rano rođene.

Jedan od ljekara klinike u Fuldi rekao je Frans presu da bi Fridin razvoj trebalo da bude isti kao kod bilo kog drugog deteta

Bonus video: