Svi jezici nastali iz jezika koji se govorio u Africi prije 100.000 godina

Razlike u jezicima odražavaju puteve migracije naših predaka, a varijacije u jeziku su se prenosile sa koljena na koljeno
76 pregleda 0 komentar(a)
migracije, Foto: Shutterstock.com
migracije, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.04.2011. 15:49h

Engleski, mandarinski, crnogorski i svi drugi jezici razvili su se iz "materinjeg jezika" kojim se govorilo u Africi prije nekoliko desetina hiljada godina, navodi se u studiji Univerziteta Ouklend, objavljenoj nedavno u naučnom časopisu "Science".

Nakon što su analiziraliviše od 500 postojećih jezika, naučnici vjeruju da svi potiču iz istovjetnog dijalekta kojim su govorili naši preci u vrijeme Kamenog doba prije oko 100.000 godina. Oni su migrirali iz Afrike prije oko 70.000 godina, odakle su naselili ostale djelove zemlje.

Vođa istraživačkog tima dr Kventin Atkinskon je analizirao 504 postojeća jezika, s obzirom na broj fonema koje abeceda tog jezika sadrži, i označio ih na mapi.

Na primjer, engleski jezik sadrži 46 glasova, neki od jezika Južne Amerike sadrže oko 15 glasova, dok jezik bušmana sadrži 200 glasova.

Dr Atkins je otkrio da je broj fonema u jeziku veći što je zemlja bliža području Subsaharske Afrike.

On smatra da razlike u jezicima odražavaju puteve migracije naših predaka, a varijacije u jeziku su se prenosile sa koljena na koljeno. Tako je jezik bio stabilniji kod nacija sa velikom populacijom, jer je više ljudi prenosilo jezik i pamtilo ga.

Profesor evolucijske biologije Mark Pejdžel tvrdi da se isti efekat može primjetiti i u genetskom kodu ljudi. Tako današnji Afrikanci imaju veće razlike u genetskom kodu pojedinca, nego što imaju Evropljani koji su potomci relativno malih grupa koje su napustile Afriku prije 70 hiljada godina.

Bonus video: