Više od 200.000 dolara za rukopis pjesme Džona Lenona

Kako su Lenon i ostali objasnili, inspiracija je došla od njegovog sina Džulijana, koji je kao dijete nacrtao svoju drugaricu iz odjeljenja, Lusi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 15:05h

Rukopis teksta pjesme Lucy in the Sky with Diamonds, Džona Lenona, naći će se na aukciji.

Aukcijska kuća Profajls rekla je da očekuje da će se list papira sa Lenonovim rukopisom prodati za više od 200.000 dolara sljedećeg mjeseca na Beverli Hilsu, javlja Dejli Mejl.

Na papiru su početni stihovi pjesme, i crtež na kojem su prikazani ljudi u sobi sa prozorom preko kojeg je navučena zavjesa.

Džulijan ili LSD?

Kad se psihodelična pjesma pojavila na albumu Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, 1967, slušaoci i mediji su raspravljali o tome da li je pjesma prikriveni hvalospjev psihodeličnoj drogi LSD, sa naslovom baziranim na prvim slovima L(ucy), S(ky) and D(iamonds).

Lenon je od početka odbijao te navode, iako je bio poznat po eksperimentisanju sa drogama. Rekao je da nije primijetio niz početnih slova u naslovu.

Kako su Lenon i ostali objasnili, inspiracija je došla od njegovog sina Džulijana, koji je kao dijete nacrtao svoju drugaricu iz odjeljenja, Lusi. Džulijan Lenon je nakon toga pokazao sliku svom ocu i rekao: "To je Lusi na nebu sa dijamantima".

Broj 1 na listi Roling Stoun

Britanka Lusi Voden, čije je djevojačko prezime bilo Odonel, izjavila je 2007. da je ona bila povod za pisanje pjesme. Lusi Voden je umrla 2009.

Uprkos objašnjenju porijekla pjesme, debate koje povezuju pjesmu sa drogom nisu prestale, posebno zbog neobične melodije i teksta.

To je bila jedna od najpopularnijih pjesama na albumu koji časopis Roling Stoun stavlja na prvo mjesto među 500 najboljih albuma svih vremena.

Papir na kojem su stihovi pjesme Lucy in the Sky with Diamonds naći će se na aukciji koja je zakazana za 14. i 15. maja u Saban Teatru na Beverli Hilsu.

Bonus video: