ŽENKE KAO VEČERA

Otkriven prvi slučaj gdje mužjak pauka jede ženku nakon parenja

Pauk vučjak čeka u svojoj jazbini posjetu ženke koja želi parenje, a nakon toga se odlučuje želi li parenje ili "večeru".
313 pregleda 0 komentar(a)
pauk, Foto: Shutterstock.com
pauk, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.04.2011. 18:36h

Mužjak pauka vučjaka jede starije ženke, što je prvi slučaj izjednačenih uloga u divljini, jer su do sad uglavnom ženke bile smrtonosnije za mužjake, otkrili su biolozi u Urugvaju.

Više različitih vrsta ženki pauka pojede mužjake nakon parenja, ali kod vrste pauka vučjaka, pronađene u Južnoj Americi, situacija je obrnuta.

Istraživači ovu pojavu objašnjavaju time što su mužjaci pauka vučjaka neobično dominantni, što inače nije slučaj jer su ženke obično veće. Kako piše 24h, pauk vučjak čeka u svojoj jazbini posjetu ženke koja želi parenje, a nakon toga se odlučuje želi li parenje ili "večeru", objašnjava voditeljka istraživanja Anita Aisenberg.

"Mužjaci se češće pare sa djevicama visoke tjelesne kondicije i taj način osiguravaju uspješnu budućnost potomstva. Ženke sa boljom tjelesnom kondicijom daju više jaja, a samim tim više mladih. Starije ženke češće završavaju kao večera", kaže Aisenberg.

Inače, seksualni kanibalizam je normalan tok njihovog života. Neke ženke pauci čak jedu svoje mlade nakon što se izlegu.