Za 100 funti kupio sliku vrijednu 40 miliona?

Jedno prašnjavo platno, kupljeno u lokalnoj „svaštarnici“ samo zbog rama, moglo bi Englezu iz Nortemptonšira potpuno promijeniti život .
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2011. 11:18h

Ako se utvrdi da je originalno i najstarije poznato djelo Pola Sezana, vrijednost mu može premašiti 40 miliona funti.

Englez u tridesetim godinama, koji je tražio da ostane anoniman je, prije četiri godine, za 100 funti kupio umrljanu i prašnjavu sliku u radnji sa polovnim stvarima , isključivo zbog lijepog rama sa ornamentalnim motivima.

Sada u agoniji čeka da sazna da li „nebitno“ platno vrijedi 40 miliona funti! Tada zaista nije imao predstavu čije bi delo moglo biti. Nije mu ni bilo važno, navodi Dejli mejl.

Tek kada je skinuo platno sa rama i očistio ga od višedecenijske prljavštine, zaintrigirao ga je potpis slikara, ispod kojeg je stajala godina – 1854.

Pomislio je da bi vrijedjelo provjeriti. „Kupio sam knjigu o postimpresionizmu i potpis mi je izgledao isto kao i na mnogim drugim Sezanovim djelima“, izjavio je muškarac iz Nortemptonšira.

Ali, onda ga je smotao, odložio i sve je palo u zaborav. Sve do prošle godine kada je kupio digitalni foto-aparat, napravio krupne snimke i poslao ih jednoj aukcijskoj kući.

Odgovor nije mogao da sačeka pa se sa svojim potencijalnim remek-djelom prošle nedjelje uputio u aukcijsku kuću „Wilfords of Wellingborough“, na autentifikaciju.

Platno, na kojem je prikazana kuća sa narandžastim krovom pored rijeke, okružena drvećem, prvi je analizarao Tim Konrad, vlasnik kuće.

„Kada ljudi ušetaju kod mene i kažu ‘Imam Sezana’, najčešće pomislim ‘Da, kako da ne’. Međutim, kada sam vidio rad, odmah sam shvatio da je veoma vješto naslikana. Potezi izgledaju kao na Sezanovim ranim radovima koji prikazuju upravo ruralne krajeve poput ovog. Sezan je obično koristio različite prepoznatljive stilove“, rekao je Konrad.

„Savjetovao sam vlasniku da što prije ode kod stručnjaka. Ako se radi o originalnom djelu, to će odjeknuti kao bomba. Govorim o 40 miliona funti, ako ne i više. Biće to glavni događaj u umjetničkom svijetu.“

Englez, kojem se život uskoro može iz korijena promijeniti, je fotografije poslao Nacionalnoj galeriji. Zakazali su mu sastanak.

Slika bi mogla da bude najstarije poznato djelo slavnog francuskog slikara Pola Sezana (1839-1906), nastala kada mu je bilo svega 15 godina i dok je još pohađao umjetničku školu.

Inače, 1999. godine, Sezanova slika iz 1893, „Mrtva priroda sa zavesom, vrčem i činijom za kompot“, prodata je za 38 miliona eura, svrstavši se među 10 najskupljih umjetničkih dela.

Bonus video: