Jedan od prvih 35mm filmova: San Francisko prije potresa 1906.

Dejvid Kiehn iz Muzeja nijemog filma u Kaliforniji otkrio je tačan datum nastanka filma nakon proučavanja sjenki i vremenskih uslova...
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 18:08h

Teško da bilo ko od nas može naslutiti da se jedan miran dan može pretvoriti u katastrofu. Jedan od prvih 35mm filmova koji su ikad snimljeni prikazuje svjedoči o jednom takvom danu na ulicama San Franciska, samo četiri dana prije razornog zemljotresa 1906. godine.

Dejvid Kiehn iz Muzeja nijemog filma u Kaliforniji otkrio je tačan datum nastanka filma nakon proučavanja sjenki i vremenskih uslova. Na osnovu registracija vozila i saznanja o njihovim vlasnicima mislio je najprije da je u pitanju snimak iz 1905.

Vožnja niz Market ulicu prikazuje toranj sa satom u blizini obale, koji i danas postoji, i postojao je i u vrijeme kada je Teodor Ruzvelt bio američki predsjednik. Katastrofa u aprilu 1906. jedan je od najvećih potresa u svijetu.

Potres se osjetio i u državama Vašington i Nevada, i odnio preko 3.000 života. U današnjoj vrijednosti, nastala šteta iznosi oko 400 miliona američkih dolara.

U toj prirodnoj katastrofi od 7,9 stepeni po Rihteru, od 410.000 stanovnika njih oko 225.000 je ostalo bez krova nad glavom.

Neki stručnjaci vjeruju da bi američka Zapadna obala mogla biti sljedeća teritorija koja će biti pogođena velikim potresom, nakon razornih događaja u Japanu, Novom Zelandu i Čileu.

Bonus video: