Grupa mladih će se na aktuelnom popisu pisati kao Džedaji

Jedina nacionalnost koja nije stupila u predpopisnu kampanju u Crnoj Gori bili su Džedaji, i upravo njima nisu potrebni bibordi da znaju ko su.
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 17:29h

U cilju obesmišljavanja aktuelnog popisa stanovništva grupa mladih ljudi izabrala neobičnu nacionalnost.

Cilj je očigledan. Razlog još očigledniji.

“Zgnušani malograđanskim podjelama, došli smo na ideju da se pišemo kao Džedaji da bi izrazili nezadovoljstvo i protest, te da bi obesmislili podjelu na Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane…” objasnio je jedan od osnivača pokreta, student FPN-a.

Rekao je da se on i njegovi istomišljenici na taj korak nisu odlučili zato što je to aktuelno i trendi u popularnoj kulturi, te da nije slučajno što se izjašnjavaju baš kao Džedaji.

“Naš pokret nema veze sa svjetskim pokretima Džedajizma koji se izražava kao religijsko shvatanje bazirano na sinkretizmu, odnosno miješanju religija.“

Džedaji svih religijskih pripadnosti

Džedaji iz Crne Gore kažu da su u njihove redove svi dobrodošli, da se ne pravi razlika među vjerama i rasama:

“Naše shvatanje pripadnosti redu Džedaja se oslanja na to što je pripadnost inkluzivna, međurasna i međuvjerska, te imamo Džedaje ateiste, pravoslavne Džedaje i druge...” rekao je budući politikolog.

Još jedan crnogorski Džedaj iz Bara, izjavio je da “svako ko je fan Star Warsa i ko vjeruje da je sila uz njega bi trebao biti Džedaj“.

Po njegovom mišljenju podjelu na Crnogorce i Srbe treba ostaviti po strani i treba se priključiti Džedajskoj narodnosti gdje su svi jednaki.

“Obesmišljavanje vječnog mazanja očiju narodu prepirkama Srbin – Crnogorac, multikulturalna, multirasna i multivjerska etnička pripadnost gdje su svi jednaki – zato je dobro biti Džedaj”, naglašava Džedaj iz Bara.

Šta će oni iz Obale Slonovače?

Prvobitna ideja je bila da se izjašnjavaju kao korisnici sile, a tek u zagradi Sit ili Džedaj.

Međutim, nakon što su se pojavile glasine da se smije koristiti samo jedna riječ da bi se izrazila pripadnost, odlučili su da to bude Džedaj, a istovremeno izrazili i zabrinutost za to kako će se izjasniti oni iz Obale Slonovače, ili iz Trinidad i Tobaga.

Jedina nacionalnost koja nije stupila u predpopisnu kampanju u Crnoj Gori bili su Džedaji.

Iako su ponosni na svoje Džedajsko, nisu našli za shodno da preko bilborda i televizije ubjeđuju ljude da se izjasne kao Džedaji.

Upravo njima nisu potrebni bibordi da znaju ko su.

Bonus video: