Muškarci i žene liče više nego što možete da zamislite

Tim je fokusiran na razlike između muškaraca i žena, jer to može pomoći u identifikaciji osobe kada istraživači recimo pronađu samo djelove skeleta.
90 pregleda 0 komentar(a)
skelet, Foto: Shutterstock.com
skelet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.04.2011. 17:01h

Kažu da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere. Ali, kada su kosti njihove glave u pitanju, oni liče više nego što to možete i zamisliti.

Istraživači na državnom Univerzitetu u Sjevernoj Karolini su, piše Daily Mail, posmatrali lobanje muškaraca i žena iz 16. vijeka i utvrdili da se struktura lica žena posebno promijenila i postala primjetno veća od lobanja žena koje su živjele prije njih. Stručnjaci navode da su na to uticali bolji način ishrane i ekološki uslovi.

Ispitano je više od 200 lobanja iz perioda između 16. i 20. vijeka sa prostora Španije, te oko 50 lobanja iz 20. vijeka, sa prostora Portugala. Sa uzorcima iz različitih vremenskih perioda, istraživači su mogli da uoče da su se promjene desile postepeno. Otkrili su da, ne samo da su muškarci u žene slični, već i da se, kako su uzorci uzeti iz dvije zemlje, standard koji važi za jednu, može primijeniti i na drugu teritoriju.

Tim je fokusiran na razlike između muškaraca i žena, jer to može pomoći u identifikaciji osobe kada istraživači recimo pronađu samo djelove skeleta.

"Stoga standardi koji važe u 20. vijeku kada su razlike između muškaraca i žena u pitanju, ne smiju biti isključivo primijenjeni na posmrtne ostatke i na skeletima iz nekog drugog vremena, jer se polne karakteristike mijenjaju tokom vremena, što nam je pokazala i ova studija", navode istraživači.

Osim što su korisna u istraživačke svrhe i u akademskim krugovima, istraživanja su dodatno od pomoći u istragama u kojima je otežana identifikacija i treba utvrditi da li je žrtva muškarac ili žena.

Bonus video: