Kako je prodata "Ruska Amerika"

Rusi samo mogu da žale što je nekadašnje odmaralište polarnih medveda, danas nalazište zlata, nafte i gasa.
248 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2011. 09:40h

Vlada Aleksandra II 1867. donijela je odluku da proda Aljasku, pravdajući to udaljenošću od centralne Rusije i visokim troškovima.

Rusi samo mogu da žale što je nekadašnje odmaralište polarnih medveda, danas nalazište zlata, nafte i gasa, piše Tanjug.

Prošle su 144 godine od kada je, više od 1,5 milion kvadratnih kilometara Aljaske, u posjedu Ruskog carsta, prešlo u ruke SADa i to za pet centi po hektaru.

Poslije 126 godina pripadanja Rusiji, Aljaska je prodata za za 7,2 miliona tadašnjih dolara ili 11 miliona "zlatnih" rubalja i postala dio teritorije SAD.

"Sjuardov dan"

Sporazum o prodaji, koji su potpisali američki državni sekretar Viljem Sjuard i ruski ambasador u Vašingtonu Eduard Steklj, stupio je na snagu 18. ili 30. marta 1867. godine (zbog razlike u kalendarima), a taj datum i danas stanovnici obilježavaju kao zvanični praznik i "Sjuardov dan".

Aljasku, pokrivenu planinama, vulkanima i lednicima, 1741. godine otkrila je ekspedicija Alekseja Čirikova i Vitusa Beringa na sjevernomeričkom kontinentu u blizini ruske Čukotke.

Osnovana su i naselja Nikolajevsk na ostrvu Kodijak, Soldatna i Kenai, u kojima i danas ima potomaka Rusa "starovjeraca", a 1799. ustanovljen je i administrativni centar Novoarhangelsk, preimenovan u grad Sitka.

Prodali je zbog udaljenosti

Vlada Aleksandra II 1867. donela je odluku da proda Aljasku, pravdajući to udaljenošću "Ruske Amerike" od centralne Rusije i visokim troškovima.

Sporazum nije naišao na odobravanje ni u Rusiji ni u Americi, gdje je smatran glupošću, a kupovinu "bacanjem para u vetar".

U Rusiji se postavljalo pitanje zašto je prodata teritorija na čije je osvajanje tokom 126 godina potrošeno toliko snage i zašto tako jeftino, dok su se u Americi čudili za šta su joj potrebni tih 365 miliona ari smrznute i nenaseljene zemlje.

Ostale su zabeležene različite verzije o novcu dobijenom za Aljasku - od spekulacija da je tih sedam miliona "zlatnih" dolara potonulo s brodom u Finskom zalivu, do toga da je Steklj taj novac pohranio u londonsku banku (od čega su kasnije kupovani brodovi i oprema za željeznicu), ali i da je sam potrošio 165.000 - što za advokate i "potplaćivanje novinara i kongresmena", što zadržao kao proviziju i za sebe.

Ostali su u ruskoj publicistici popularni i mitovi da je moguće osporiti ugovor, da Aljaska nije prodata već data u najam na 99 godina, ili da je Aljasku prodala Jekaterina II.

Gdje su nestale pare?

Danas, međutim, mnogo više mogu da žale Rusi jer je na Aljasci najpre pronađeno zlato, potom i nafta i gas.

Na Aljasci se nalazi oko polovina američkih nalazišta nafte, uglja, platine, 80 odsto olova, 30 odsto antimona i 20 odsto nikla.

Od 1973. do 1977. izgrađen je naftovod dužine 1.285 kilometara kroz koji dnevno teče više od dva miliona barela nafte.

Ta sirovina napravila je od Aljaske državu sa velikim nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika, gdje je po podacima iz 2005. nacionalni dohodak iznosio skoro 40 milijardi dolara, a po glavi stanovnika više od 60.000 dolara.

Ispostavilo se i da su SAD, osim ekonomske pogodnosti, dobile i dobar geostrateški položaj na sjeveru kontinenta i na ogromnom prostoru Tihog okeana.

Danas na Aljasci živi više od 660.000 ljudi, od kojih su 25 odsto Indijanci, Eskimi i Aleuti.

Do zvanične predaje 18. oktobra 1867. godine, Severoistočna američka kompanija i na njenoj osnovi formirana Rusko-američka kompanija imale su monopol na korišćenje resursa Aljaske, od sjevernozapadne obale Amerike do Beringovog moreuza, na Aleutskim i drugim ostrvima.

Danas je američki okrug

Indijanci, Eskimi i Aleuti su se opirali ugovoru (državljanstvo SAD su dobili tek 1924. godine), a Vašington je 1971. godine donio „solomonsko rešenje" po kom su domoroci dobili vlasništvo nad oko 11 odsto teritorije i udio u energetskim naftnim korporacijama.

Danas je 60 odsto teritorije u vlasništvu federalnih vlasti SAD, 28 odsto je vlasništvo države, a jedan odsto pripada privatnim licima.

Aljaska je 1884. dobila status okruga, 1912. zvanično je proglašena teritorijom SAD, a 1959. i 49. državom, koja uz Havaje, jedina nije direktno povezana sa teritorijom SAD.

Galerija

Bonus video: