Prva rečenica na Jutjubu: Evo nas kod slonova

Prvi "tvit" koji je ugledao internet navodno je bio: "Upravo stavljam svoj prvi twttr" koji je objavio jedan od suosnivača.
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 14:07h

Naučnici još nijesu uspjeli otkriti koja je prva riječ izašla iz usta čovjeka, ali zato pamtimo prve "postove", riječi i rečenice napisane i izgovorene putem tehnoloških izuma koji su nam promijenili živote i način komuniciranja.

Nakon izuma telefona, Bel je nazvao gospodina koji je imao biti čast prvi čuti istorijske riječi i poručio mu: "Gospodine Vatson, dolazite ovamo. Želim da Vas vidim".

Među "mlađim" prvim rečenicama poznata je ona suosnivača video servisa Jutjuba, Džaveda Karima.

Rečenica "Evo nas kod slonova" bila je dovoljna da uđe u istoriju kao prva izgovorena na Jutjubu, piše hrvatski 24sata.

Slično je i sa društvenom mrežom Tviter, koja je nedavno proslavila 5. rođendan. Prvi "tvit" koji je ugledao internet navodno je bio: "Upravo stavljam svoj prvi twttr" koji je objavio jedan od suosnivača.

Iako se ne bi moglo nazvati riječju, prva poruka poslana elektronskom poštom bila je nešto poput "qwertyuiop". Samom sebi poslao ju je kompjuterski inženjer Rej Tomlinson davne 1971. godine. Vjerovatno ne sluteći da je besmislena skupina slova pokrenula revoluciju u komunikaciji, te da će premostiti sve daljine na Zemlji, Tomlinson je prvi mejl poslao sa jednog kompjutera na drugi u Kembridžu. Isti "kompjuteraš" je tada po prvi put u adresi elektronske pošte upotrijebio znak "@".