KONTROLA IMPULSA

Invalidska kolica kontrolisana mislima

Na nedavno održanoj demonstraciji u švajcarskoj ambasadi u Vašingtonu, demonstrator Mikele Tavela mislima je upravljao malim robotskim vozilom.
52 pregleda 0 komentar(a)
KOLICA, Foto: Sodalive.ba
KOLICA, Foto: Sodalive.ba
26.02.2019. 22:45h

Korisnici invalidskih kolica moći će da upravljaju kolicima mislima, to jest zamišljajući da pokreću lijevu ili desnu ruku, prenosi Tanjug.

Ovaj sistem upravljanja impulsima iz mozga, razvijen u Federalnoj politehničkoj školi u Lozani, mogao bi u roku od 10 godina da počne da pomaže ljudima koji su potpuno izgubili kontrolu nad svojim udovima.

Na nedavno održanoj demonstraciji u švajcarskoj ambasadi u Vašingtonu, demonstrator Mikele Tavela mislima je upravljao malim robotskim vozilom.

Pritom nije morao snažno da se koncentriše već je mogao slobodno da priča sa drugim ljudima.

"Vrlo je lako, to je najlakše, jer je pokretanje jedne ili druge ruke nešto što stalno radimo. Zato nam je vrlo lako da kontrolišemo uređaje, tastature ili invalidska kolica dok radimo druge stvari, govorimo, pa čak i dok čitamo", kaže Tavela, doktorant u Federalnoj politehničkoj školi u Lozani.

Sistem razvijen na ovoj školi omogućava korisnicima da upravljaju invalidskim kolicima zamišljajući da pokreću lijevu ili desnu ruku.

Vođa projekta je profesor Hoze del Milan.

"Interfejs mozak-mašina je sistem koji omogućava hendikepiranima, fizički nepokretnim ljudima, da komuniciraju sa spoljnim svijetom i da upravljaju uređajima", kaže profesor Del Milan.

Specijalna kapa

Milijarde neurona u našem mozgu neprestano šalju slabe električne impulse ka mišićima, omogućavajući nam da hodamo, rukujemo predmetima i činimo razne pokrete.

Od mozga, impulsi putuju kičmenom moždinom do mišića.

Ali ako se ta veza zbog povrede ili bolesti prekine, impulsi ne stižu do mišića iako ih mozak šalje.

Naučnici su stoga smislili specijalnu kapu koja hvata te impulse kroz kožu i šalje ih u kompjuter, koji pokreće solenoide i motore u invalidskim kolicima.

Profesor Del Milan kaže da je u početku bilo veoma teško izdvojiti prave impulse iz šume signala koje su hvatale elektrode u kapi.

Vremenom, naučnici su razvili softver koji prepoznaje određene šeme signala i pretvara ih u komande za invalidska kolica.

"Praktične mogućnosti koje interfejs mozak-mašina nudi invalidima mogu se podijeliti u dve kategorije - komunikaciju i kontrolu zamišljenih ili postojećih uređaja, kao što je ova stolica", kaže on.

Svaka komanda izvršava se za otprilike jednu sekundu.

Profesor Del Milan ističe da on i njegov tim imaju dva cilja, da ovu tehnologiju istestiraju na pacijentima i pokažu da je ona primenljiva i da dobiju garancije da invalidi mogu dugo da je koriste.

Iako su potrebni još mnogi testovi, naučnici se nadaju da će u roku od 10 godina ova tehnologija omogućiti lakši život potpuno nepokretnim ljudima.