Berlinski zoo vrt će podići spomenik medvjedu Knutu

"Knut će nastaviti da živi u srcima mnogobrojnih posjetilaca", izjavio je predsjednik Društva prijatelja vrta koje je pokrenulo inicijativu.
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2011. 10:54h

Zoološki vrt u Berlinu podići će spomenik polarnom medvjedu Knutu koji je iznenada uginuo u subotu, saopštio je vrt i uputio apel za dobrotvorne priloge.Knut je imao 4 godine kad je uginuo iz nepoznatih razloga, a obdukcija treba da utvrdi šta se mu dogodilo."Knut će nastaviti da živi u srcima mnogobrojnih posjetilaca", izjavio je predsjednik Društva prijatelja vrta koje je pokrenulo inicijativu."Zahvaljujući spomeniku ostaće nešto za buduće generacije što će ih podsjećati na tu jedinstvenu životinjsku ličnost".

Knut, koji je postao internacionalna zvijezda odmah poslije rođenja, čiji su snimci kao ljupke bijele, čupave loptice krasili naslovne strane časopisa i suvenire, uginuo je sa 4 godine, što je neuobičajeno rano za njegovu vrstu.

Prosječan životni vijek polarnih medvjeda u prirodi je 15 do 20 godina, ali u zoo vrtovima mogu da žive duže pošto im ne prijete glad, žeđ ili infekcije.Rođen 5. decembra 2006. i napušten odmah po rođenju, kao i njegov brat blizanac koji je poživio samo nekoliko dana, Knut je prvo privukao pažnju čuvara Tomasa Derflajna kojem je bio povjeren na njegu.Derflajn ga je hranio na bočicu svaka dva sata i igrao se sa njim pred posjetiocima vrta koji su u ogromnom broju dolazili da gledaju ljupku životinju.

Među posjetiocima bio je i holivudski glumac Tom Kruz, a fotografisala ga je i ccuvena Eni Libovic, poznata po fotografijama slavnih ličnosti.Knut je u subotu plivao u bazenu u dijelu vrta koji je dijelio sa još tri polarna medvjeda, kad ga je uhvatio grč i on je uginuo pred stotinama posjetilaca vrta.

Galerija

Bonus video: