Boje za zidne slike, koriste se i za tetoviranje

Njemačka je jedna od nekoliko evropskih država u kojoj uopšte postoji neka regulativa kada je riječ o mastilima za tetoviranje.
227 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2011. 16:02h

Nekada su se tetovaže mogle vidjeti samo na žestokim momcima: mornarima, vojnicima ili motorciklistima.

Danas su one dio mejnstrima.

U Njemačkoj, na primer, najmanje jedna od pet osoba iznad 35 godina ima tetovažu, piše Tanjug.

Viktor je vlasnik studija za tetoviranje "Hel jea" u Karlsrueu.

I dok iscrtava tetovažu mladunčeta pit-bula na podlaktici mušterije, Viktor objašnjava što čini dobro mastilo.

"Boja mora da bude kao glatkasta smjesa da bi djelovala ispod kože, a mnoštvo boja se može vidjeti samo kada je boja kvalitetna i kada je rana, tj. tetovaža zarasla", izjavio je on za nemački državni radio "Dojče vele".

Viktor koristi električnu mašinicu koja, dok radi, zvuči slično kao mašinica kod zubara.

Kožu buši iglom koja prodire oko jednog milimetra u spoljni dio kože - epidermis, i potom ubacuje nerastvorljivo mastilo u sljedeći sloj, dermis.

Ćelije dermisa su relativno postojane, i zato će tetovaža manje ili više izblijedjela, biti vidljiva za cio život.

Često nijesu svjesni opasnosti

Mnoge osobe koje se tetoviraju nisu svjesne da se potencijalno toksične hemijske supstance ubrizgavaju ispod kože.

A s obzirom na to da su tetovaže za cio život, mastilo može da prouzrokuje probleme sa srcem ili čak rak.

"Mi analiziramo veliki broj kozmetičkih proizvoda, ali i mastila za tetoviranje. U 2010. godini testirali smo serije od 38 uzoraka boja, pri čemu smo izbor suzili na crvenu, žutu i narandžastu", kaže Eva-Maria Kac, šefica laboratorije pri Hemijskoj agenciji za testiranje u Karlsrueu.

Rezultati su šokantni

Trećina testiranih boja sadrži zabranjene supstance.

Određene boje poznate kao azo-pigmenti same po sebi nisu toksične, ali hemikalije koje se oslobađaju tokom razlaganja pigmenta na čestice, mogu biti kancerogene.

Osim toga, polovina uzoraka je sadržala hemikalije koje iako nisu bile izričito zabranjene, nisu bile predviđene da se na prvom mjestu koriste na ljudima.

"Te boje se obično koriste za tehničke proizvode - na primjer na zidnim slikama. Tu je problem što mi zapravo ne znamo kako te supstance reaguju kada se ubrizgaju u kožu", kaže Eva-Maria Kac.

Njemačka: Zakonska regulativa o mastilima

"Za sada imamo samo negativnu listu na kojoj se nalaze neke zabranjene supstance", kažu iz njemačke Hemijske agencije za testiranje u Karlsrueu.

Njemačka je jedna od nekoliko evropskih država u kojoj uopšte postoji neka regulativa kada je riječ o mastilima za tetoviranje.

Ali to je nedovoljno, smatra Eva-Maria Kac.

"Mnogo je neregulisanih pitanja. Na primer, nemamo pozitivnu listu. To je lista supstanci koje su testirane i za koje je potvrđeno da su bezbjedne. Za sada imamo samo negativnu listu na kojoj se nalaze neke zabranjene supstance. Ali ja mogu da koristim sve što nije na toj listi, čak i ako ne znam koje su posljedice takvog ponašanja", dodala je ona.

Galerija

Bonus video: