Topljenje leda na Antarktiku i Grenlandu sve brže i veće

Ledene ploče gube masu sve bržim tempom i sugerišu da topljenje ledenih ploča postaje glavni faktor rasta nivoa mora, mnogo ranije nego što se predviđalo
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 08:23h

Do 2050. nivo mora porašće za 32 centimetra, od čega će 15 santimetara biti uslovljeno topljenjem ledenih ploča Grenlanda i Antarktika, ako one nastave da se tope sadašnjim tempom, rezultati su 20-godišnjeg satelitskog mjerenja.

Istraživanja pokazuju da ledene ploče Grenlanda i Antarktika gube masu sve bržim tempom i sugerišu da topljenje ledenih ploča postaje glavni faktor rasta nivoa mora, mnogo ranije nego što se predviđalo, prenio je Glas Amerike.

Riječ je o američkoj studiji koja je dosad najduže pratila zbivanja na polarnim ledenim pločama: gotovo 20 godina svakodnevnih satelitskih mjerenja sa regionalnim klimatskim modelima.

Slika koja se stvara je potpuno jasna, kaže glavni autor studije Erik Rignot:

"Ono što vidimo i na Antarktiku i na Grenlandu je povećanje mase leda koja se izgubi u moru: svake godine otopi se sve više leda".

Autori takođe kažu da se gubitak leda iz ploča koje prekrivaju ogromna područja kopna događa tri puta brže nego iz manjih ledenih vrhova i planinskih glečera.

Rignot poručuje da je važno da se nastavi sa osmatranjem ledene ploče i koriste ti podaci zajedno s onima zabilježenim kroz duže vremenske periode u stvaranju modela koji će bolje prognozirati otapanje ledenih ploča u dolazećem vijeku.

Bonus video: