Naučnici tvrde da su otkrili mitski grad Atlantidu

U centralnoj Španiji otkriveno je nekoliko čudnih "memorijalnih gradova" građenih po uzoru na Atlantidu, a pretpostavlja se da su ih izgradile izbjeglice.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2011. 13:12h

Kako bi razriješili dugogodišnju misteriju, naučnici su proučavali satelitske snimke i južno od Kadiza otkrili ono za što vjeruju da je antički dominion poznat kao Atlantida, prenose strani mediji.

U centralnoj Španiji otkriveno je nekoliko čudnih "memorijalnih gradova" građenih po uzoru na Atlantidu, a pretpostavlja se da su ih izgradile izbjeglice koje su se uspjele spasiti od razornog cunamija.

Tim arheologa i geologa 2009. i 2010. godine koristio je radare, digitalne mape i podvodnu tehnologiju kako bi analizirali ovo područje.

''Debate o tome da li je Atlantida zaista postojala vode se hiljadama godina. Platonovi "Dijalozi", koji datiraju iz 360. godine prije nove ere, jedini su poznati istorijski dokumenti sa informacijama o tom gradu. Platon je napisao da je ostrvo Atlantida "u jednom danu i noći nestao u dubinama mora".

Iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je ovo Atlantida, vođa naučnog tima profesor Univerziteta Hartford Ričard Frejd rekao je da ga memorijalni gradovi uveravaju da je taj grad zakopan u blatu u blizini južne obale Španije.

"Pronašli smo nešto što niko dosad nije. To nam daje kredibilitet, a arheologiji mnogo više smisla", rekao je Frejd Rojtersu.

Grčki filozof Platon pisao je o Atlantidi prije 2.600 godina, opisujući je kao "ostrvo smešteno ispred Heraklovih stubova", kako se Gibraltarski moreuz zvao u antičko doba.

Koristeći njegove opise mape Atlantide naučnici su se fokusirali na spoj Atlantika i Mediterana, kao lokaciju na kojoj se najverovatnije nalazi ta izgubljena civilizacija.

Frejd kaže da su u to vrijeme cunamiji vrlo dobro dokumentovani, tako da se zna da je jedan od najvećih, noseći talase visine desetospratne zgrade, pogodio Lisabon u novembru 1755. godine.

Eksperti planiraju dalja iskopavanja na mjestu na kojem vjeruju da se ona nalazila, ali i oko 200 tajanstvenih gradova na španskom kopnu.

Bonus video: