Beč-evropska metropola demonstracija

Ponekad je broj policajaca bio premali da tokom tih okupljanja održi red jer je bilo prijavljeno preko 10.700 demonstracija.
0 komentar(a)
Demonstracije u Beču, Foto: Mondo
Demonstracije u Beču, Foto: Mondo
Ažurirano: 12.03.2011. 09:42h

Iako poznat kao grad turizma, muzike i Mocart kuglica, Beč je u protekloj godini postao i evropska metropola demonstracija.

U austrijskoj prestonici se svakog dana, u prosjeku, održavalo po 29 demonstracija, prenosi Tanjug.

U bečkoj policiji kažu da imaju pune ruke posla, iako je većina tih protesta prošla bez incidenata.

Ponekad je broj policajaca bio premali da tokom tih okupljanja održi red jer je bilo prijavljeno preko 10.700 demonstracija.

Kod većih demonstracija, kod kojih su se mogli očekivati i nemiri, u Beč su morali biti dovedeni policajci iz mnogih drugih krajeva zemlje.

To je novi rekord u broju održavanja demonstracija, imajući u vidu da je između 2004. i 2008. bilo uvek između 4.000 i 6.000 javnih okupljanja, a 2009. - 7.261 demonstracija.

Ljudi protestvuju za sve i svašta: ekoloških problema, poskupljenja, izražavanja nezadovoljstva zbog problema sa kojima se suočavaju zemlje iz kojih potiču strani radnici u Austriji...

Bečka policija zbog toga tvrdi da je 2010. imala tešku godinu, iako je većina javnih okupljanja prošla bez većih kretanja kroz grad.

Kancelarija za poslove javnog okupljanja u bečkoj policiji provjerava, kada neko podnese zahtjev za odobravanje demonstracija, da li postoje bezbjednosni problemi, i određuje broj policajaca koji treba da prate taj skup.

Kod malih demonstracija, koje izazivaju probleme u saobraćaju čak nije ni potrebno da policija bude prisutna, za razliku od onih kada je planirana povorka kroz ulice grada.

Ukoliko policija ima sumnju da bi demonstracije mogle da se pretvore u nasilje ili da je moguće da će doći do sukoba između više grupa, ona ima pravo da zabrani zatraženo javno okupljanje.

To se u Austriji rijetko dešava, pošto su to po pravilu mirna okupljanja građana, koji na taj način pokušavaju da skrenu pažnju na sebe i svoje probleme.

Bonus video: