Prvi strip o Spajdermenu prodat za 1,1 milion dolara

Veoma dobro očuvan strip sa Spajdermenom na naslovnoj strani po objavljivanju je koštao 0,12 dolara.
141 pregleda 0 komentar(a)
Spajdermen, Foto: AP
Spajdermen, Foto: AP
Ažurirano: 10.03.2011. 08:25h

Primerak Marvelovog stripa iz 1962. u kojem se prvi put pojavio Spajdermen prodat je na internet aukciji za 1,1 milion dolara.Veoma dobro očuvan strip sa Spajdermenom na naslovnoj strani po objavljivanju je koštao 0,12 dolara.To je druga najviša suma ikada izdvojena za neki strip.

Rekord od 1,5 milion dolara prošle godine je postigao prvi strip o Supermenu iz 1938.

Spajdermen ili Čovjek Pauk (eng. Spider-Man) je superheroj koga su izmislili scenarista i urednik Sten Li i crtač Stiv Ditko a izlazi u izdanju izdavačke kuće Marvel Comics.

Vremenom je postao jedan od najpopularnijih, najdugotrajnijih i komercijalno najuspešnijih superheroja širom sveta, i nesumnjivo najpoznatiji lik izdavača Marvel.

Kada se Spajdermen prvi put pojavio ranih 1960-ih, tinejdžeri u superherojskim stripovima su uglavnom bili u ulozi pomoćnika glavnog lika iz serijala.

Spajdermen serijal probio je led s pojavom Pitera Parkera, Spajdermenovog alter ega, srednjoškolca s čijim su „strahovima od odbacivanja, neprilagođenosti i usamljenosti“ mlađi čitaoci mogli da se identifikuju, riječi su Bredforda Rajta u knjizi Comic Book Nation.

Za razliku od Bakija i Robina, Spajdermen nije imao mentore kao što su Kapetan Amerika i Betmen i sam je morao da nauči „da uz veliku moć ide i velika odgovornost“.

Bonus video: