Meksički milijarder poklanja muzej sunarodnicima

Kako prenosi AFP, 71-godišnji milijarder je kazao da je cilj muzeja da podstakne "humani razvoj" u zemlji, ističući da se ulaz neće naplaćivati.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 14:05h

Meksički telekomunikacijski tajkun Karlos Slim, koji važi za najbogatijeg čovjeka na svijetu, otvorio je u Meksiko Sitiju novi muzej u kojem će njegovi sunarodnici moći da vide na desetine hiljada djela renomiranih umjetnika.

Na inauguraciji muzeja Soumaja, koji je dobio ime po Slimovoj supruzi, prisustvovala je čitava plejada poznatih ličnosti od američkog legendarnog TV voditelja Larija Kinga do kolumbijskog pisca i Nobelovca Gabrijela Garsije Markesa.

King je izjavio da će muzej biti "jedan od najboljih u svijetu", dok je meksički predsjednik Felipe Kalderon kazao da je malo kolekcija koje okupljalju "toliki broj škola univerzalne istorije".

Kako prenosi AFP, 71-godišnji milijarder je kazao da je cilj muzeja da podstakne "humani razvoj" u zemlji, ističući da se ulaz neće naplaćivati.

Muzej Soumaja je dio urbanističkog projekta vrijednog 800 miliona dolara koji podrazumijeva izgradnju stambenih zgrada i hotela sa pet zvjezdica u nekadašnjoj industrijskoj zoni meksičke prijestonice.

U muzeju će biti izloženo više od 66.000 radova uglavnom meksičkih i evropskih umjetnika poput Rodena, Sezana, Renoara i Da Vinčija, kao i dokumenta iz XVI vijeka koji svjedoče o španskom osvajanju Meksika.

Ukupna unutrašnja površina iznosi oko 6.000 kvadratnih metara i sadrži izložbeni prostor raspoređen na šest spratova, amfiteatar sa 350 mjesta, biblioteku, kancelarijske prostore, restoran i suvenirnicu.

Muzej će za javnost biti otvoren 29. marta.

Galerija

Bonus video: