Šahovski velemajstor Gligorić predstavio svoj muzički CD

Najstariji šahovski velemajstor na svijetu i najbolji srpski šahista svih vremena Svetozar Gligorić (88), danas se prvi put predstavio kao kompozitor na svom prvom kompakt disku koji je nazvao "Kako sam preživio 20.vek".
132 pregleda 0 komentar(a)
Svetozar Gligorić, Foto: D. Bosnić
Svetozar Gligorić, Foto: D. Bosnić
Ažurirano: 22.02.2011. 15:59h

Sastavni dio ovog autorskog izdanja, CD-a na kome je 12 kompozicija različitih muzičkih pravaca, jeste i Gligorićeva biografija, kako je rekao "novotarija" u kojoj je objasnio kako je počeo da se bavi muzikom i dao komentar svakoj kompoziciji iz albuma, prenosi Tanjug.

Brojnim novinarima Gligorić je ispričao da je čitav radni vijek bio zaokupljen novinarstvom i publicistikom kao profesijom, aktivnošću velemajstora u šahu na brojnim takmičenjima svjetskog ranga sve do prije osam godina kada je počeo da uči muziku.

"Moja prva ljubav u djetinjstvu, od treće godine bila je muzika, mnogo ranije nego sam naučio da pišem ili igram šah. Duboka sklonost ka muzici ograničila se na česta slušanja i snimanja muzike tako da sada imam pravu muzejsku kolekciju od više stotina audio i video-snimaka sa radija i televizije, sve do prije nekoliko godina kada sam odlučio da upoznam muzičku teoriju i naučim da sviram klavir", ispričao je Gligorić.

Prvak Jugoslavije 11 puta, osvajač 12 medalja na Olimpijadama i 10 na prvenstvima Evrope, 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka najbolji šahista van Sovjetskog Saveza, uspješan novinar u NIN-u, Borbi i Radio Beogradu, muzikom je počeo da se bavi u 81. godini.

Bonus video: