Praistorijski Englezi pili iz lobanja

To je zaključak do kojeg su došli eksperti koji su proučavali najstarije poznate "lobanje-šolje" pronađene u pećini na jugozapadu Engleske.
0 komentar(a)
Lobanja, Foto: Metro
Lobanja, Foto: Metro
Ažurirano: 17.02.2011. 16:43h

Praistorijski Englezi pili su iz ljudskih lobanja, saopštili su britanski naučnici, prenosi Beta.To je zaključak do kojeg su došli eksperti koji su proučavali najstarije poznate "lobanje-šolje" pronađene u pećini na jugozapadu Engleske.Posude na prvi pogled djeluju kao umjetnička djela i ritualni ukrašeni predmeti.

Ipak, kada se bolje pogledaju, postaje jasno da su načinjene od ljudskih lobanja. Naučnici navode da su to najstarije lobanje-šolje, stare oko 14.700 godina.Britanski naučnici navode da su šolje oblikovane tako brižljivo da je jedino objašnjenje da su korišćene kao posude za tečnost.

Da su ovci željeli samo da pojedu mozak pokojnika, to bi uradili na lakši način, navode eksperti.Naučnici vjeruju da su posude - dvije od lobanja odraslih osoba i jedna od trogodišnjeg dteteta -, korišćene za neku vrstu rituala.Praksa korišćenja ljudskih lobanja kao posuda dokumentovana je u mnogim kulturama, a šolje od lobanja su u nekim slučajevima bile detaljno ukrašene i korišćene za ukrašavanje hramova i religioznih ceremonija.

O toj praksi svjedoči i pisanje grčkog istoričara Herodota iz 5. vijeka pre nove ere.Tri šolje-lobanje pronadjene u pećini u Engleskoj jedini su poznati primjerci u Velikoj Britaniji.

Bonus video: