KAD IMA ROKI..

U Detroitu podižu spomenik Robokapu?

Robokap je superheroj, kao i simbol morala i ponovnog rođenja kaže umjetnik Džon Leonard.
69 pregleda 0 komentar(a)
Robokap, Foto: Blastr
Robokap, Foto: Blastr
Ažurirano: 17.02.2011. 15:47h

Za samo šest dana stanovnici Detroita su skupili više od 50.000 dolara za podizanje spomenika Robokapu, a iako je njihovu ideju gradonačelnik Dejv Bing prvobitno odbio,on će najverovatnije morati da preispita svoju odluku budući da je ova akcija izazvala ogromnu pažnju u Americi, prenosi Blic.

Sve je počelo kao obična šala - jedan od dokonih internet surfera je na "tviter" nalog gradonačelnika Detroita, poslao predlog da bi bilo lijepo u Detroitu podići spomenik Robokapu, što je slikovito obrazložio rečima da u Filadelfiji postoji statua Rokija, kao i da svi znaju da bi Robokap u svakom okršaju isprašio Rokija.

Dejv Bing je uredno odgovorio da za sada ne postoje planovi o podizanju takvog spomenika i zahvalio se na predlogu. Međutim, to je pokrenulo veliku akciju na internetu, a za samo šest dana obožavaoci Robokapa su, preko "tvitera" i "fejsbuka" skupili više od 50.000 dolara za izradu statue. Čak su predstavljena i idejna rešenja budućeg spomenika.

Nemajući kud oglasila se i portparolka gradonačelnika Karen Dumas koja je rekla da, ukoliko se skupi dovoljno novca i ako predloženo rešenje zadovoljava umetničke standarde, postoje velike šanse da statua zaista bude postavljena.

Sa druge strane, javili su se i protivnici ove ideje koji smatraju da bi, umesto lika iz naučnofantastičnog filma, spomenik trebalo da dobiju Majkl Džekson ili Dajana Ros.

Na ove prigovore je odgovorio umetnik Džon Leonard, jedan od inicijatora cele akcije, koji kaže da je Robokap superheroj, kao i simbol morala i ponovnog rođenja.

Ako je neko slučajno zaboravio, Robokap je glavni lik iz istoimenog kultnog filma Pola Verhovena, koji je snimljen 1987.

Glavnu ulogu tumači Piter Veler koji igra policajca Džejmsa Marfija koga, nakon što nastrada na zadatku, zla korporacija OCP proglašava mrtvim, a zatim od njega pravi čoveka-mašinu...Robokapa.

Naravno, radnja filma se odvija u Detroitu, a početkom devedesetih su snimljena još dva nastavka.